Královská disciplína grilování - barbecue

Rady & tipy 27. 7. 2017

Barbecue neboli BBQ je způsob grilování masa oblíbený především v USA a Austrálii. Od klasického grilování se liší svým pomalým, několikahodinovým průběhem a nízkými teplotami. Staňte se mistrem v této disciplíně.

Královská disciplína grilování - barbecue

Tradiční grilovací disciplína

U profesionálních kuchařů je tato forma přípravy masa považována za královskou disciplínu, což dokazuje i fakt, že v grilovacích soutěžích je level BBQ tím nejvyšším. U nás zatím není tolik rozšířená jako v zahraničí, přitom s kvalitním grilem a trochou trpělivosti si královský výsledek můžete užít i vy.

BBQ se řídí heslem „kdo si počká, ten se dočká” a trpělivost se v tomto případě rozhodně vyplatí. Pak je totiž maso důkladně propečené, křehké a jemné. A při zahradních grilovacích párty je delší příprava vlastně výhodou. Gril totiž není potřeba každých pár minut kontrolovat, takže zbude více času na přátele.

Kvalitní gril je základ

Pro BBQ potřebujete kvalitní gril, který dokáže stabilně udržet nižší teploty i po několik hodin.  Jejich obsluha je extrémně jednoduchá, stačí pouze nasypat dřevěné pelety a nastavit teplotu (u BBQ zhruba 115–145 °C) a dál se o jídlo starat nemusíte. Gril je totiž vybaven vnitřním teploměrem a automatickým plničem dřevěných pelet, takže požadovanou teplotu umí udržovat sám. 

Sekanou při BBQ? Klidně!

A jaké druhy masa a pokrmů se pro tuto disciplínu hodí? Z těch masitých kromě ryb a mořských plodů úplně všechny. Tradičně je nejrozšířenější hovězí a vepřové, ale kuřecí nebo krůtí maso také vynikne. A co teprve jehněčí, skopové nebo kozí maso!

Nemusí jít jen o steaky, které jsou sice rychle hotové, ale peněžence moc neulehčí. „Na grilu můžete připravit třeba trhané vepřové, hovězí žebra, roastbeef, domácí sekanou nebo celé kuře. Zkrátka i levnější varianty masa, které na párty s mnoha hosty oceníte. Navíc v grilu můžete připravovat velké množství masa naráz, což je pro velkou společnost ideální,” vysvětluje Matěj Hodr, zástupce značky Traeger.

Naložte to!

BBQ si přímo žádá omáčky, zálivky a marinády. Maso je nejlepší naložit pár hodin předem, občas potírat během grilování a nakonec ho ještě omáčkou zalít na talíři. Někdo se neobejde bez česneku, někdo bez chilli, jiní milují aromatická koření jako šalvěj nebo tymián. Marinády je možné koupit, i zde ale platí, že domácí je nejlepší

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji