Kuchyně, klenot vaší domácnosti

Rady & tipy 12. 6. 2017

Ač se to nemusí na první pohled zdát, v prostorách kuchyně se toho během celého dne odehraje poměrně hodně. Od ranní snídaně, která vás nastartuje na celý den, poklidný oběd, přes večeři v rodinném kruhu, až po večerní posezení u sklenice dobrého vína. V kuchyni navíc zpravidla hostíte pracovní návštěvy, známé a celou rodinu. Už jen z toho důvodu by měla kuchyně zářit jako nová a posloužit tak jako jasný důkaz ostatním, že své domácnosti věnujete maximální péči. 

Kuchyně, klenot vaší domácnosti

Bakterie se nachází všude kolem nás a jsou zcela přirozenou součástí našeho života. Díky nim nevědomky posilujeme naší imunitu a jsme tak odolnější vůči různým onemocněním a dalším zdravotním komplikacím. Problém nastane ve chvíli, kdy se nashromáždí příliš velké množství bakterií na malém prostoru. Poté už naše tělo obvykle nestačí vyvinout dostatek protilátek a onemocníme.

I přesto, že se tomu mezi lidmi nevěnuje velká pozornost, je právě kuchyně místem s téměř nejvyšším počtem bakterií v naší domácnosti. Pravidelně nedezinfikovaná pracovní kuchyňská linka je bezmála stejně riziková jako toaleta, kde se bakterie drží zpravidla nejvíce. Tento fakt stačí, aby se člověk nad úklidem i jinak opomíjeného prostoru skutečně zamyslel.

Existuje několik základních rad pro udržení kuchyně čisté, s minimem mikrobů, nečistot a skrytých plísní. V první řadě je ale potřeba se odnaučit několik zažitých stereotypů, které mnoho z nás považuje za „normální a v pořádku“.

Vlhkost je pro bakterie živnou půdou

Začněme u houbiček na nádobí a hadříků. I po pár dnech používání se právě na předmětech se zvýšenou vlhkostí množí bakterií nejvíce. Doporučujeme tak měnit tyto základní čistící prostředky alespoň jednou za týden, maximálně však každých 10 dní.

Kuchyňskou linku nestačí jen otřít

O pár řádků výše jsme zmínili pracovní kuchyňskou plochu. Vzhledem k tomu, že právě tam probíhá příprava většiny pokrmů a jsou na ní pokládány téměř všechny kuchyňské předměty včetně používaných surovin, je nutné ji pravidelně dezinfikovat. A to před vařením, i bezprostředně po něm. Docílíte tím tak vždy čisté a bezpečné plochy. Za vyzkoušení rozhodně stojí dezinfekční odmašťující čistič na kuchyně (MOC – 103,70 Kč) od Sanytolu. Nejen že odstraňuje zbytky mastnoty a usazenin, ale také eliminuje 99,9 % mikroorganismů včetně plísní a virů. Je šetrný ke všem povrchům a nezanechává šmouhy. Navíc je k dispozici se svěží vůní citrusových plodů.

Myčka vyžaduje speciální péči

Velké domácí spotřebiče si nepořizujeme zrovna každý rok, a tak je potřeba věnovat zvýšenou péči i jim. Myčka slouží obvykle jako místo, kam odkládáme veškeré špinavé nádobí. Navíc často s nánosy zbytků zkonzumovaných pokrmů. Po čase dochází k nepříjemnému zápachu a skvrnám uvnitř spotřebiče, které jdou jen těžko odstranit. Pokud si nejste jisti výběrem správných tablet do myčky, doporučujeme od značky Sanytol tablety do myčky 4 v 1 s dezinfekcí (MOC – 289,90 Kč). Jedná se jak o dezinfekční prostředek, čistící prostředek, tak zároveň o sůl a prostředek proti usazování a korozi. Likviduje virus chřipky A, salmonelu a listerii. Vaši myčku udrží navíc dlouho při životě, jelikož odstraňuje vodní kámen z jejího filtru. Nádobí a sklenice jsou po umytí jako nové. A to i v případě, že je necháte špinavé v myčce několik dní.

Nezapomínejte také na sebe

Ruce jsou jedním z největších přenašečů infekcí. Tím pádem bychom i v kuchyni neměli zapomínat na pravidelné mytí rukou. K tomuto účelu může posloužit Sanytol dezinfekční mýdlo do kuchyně (MOC – 62,50 Kč ).Pohlcuje pachy a je obohaceno o esenciální oleje citrusových plodů, které jsou známé svým čistícím efektem. Stejně jako dezinfekční odmašťující čistič na kuchyně ničí 99,9 % bakterií, virů a mikrobů. Je vhodné pro jakýkoli typ pokožky.

Stačí málo a z Vaší kuchyně vykouzlíte místo, kde se budou všichni cítit dobře a společné rodinné večeře tak budou o to příjemnější.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji