Léto s vůní dálek. Upečte si francouzské dezerty

Rady & tipy 25. 8. 2017

Letní horka k přejídání moc nelákají. Pokud máte i přesto chuť na něco sladkého, je tu pro vás varianta, jak mlsat i v tomto počasí. Ve spojení s lehkým krémem a čerstvým ovocem jsou tyto deserty chuťovkou, která pohladí oko i chuťové pohárky. Jak na ně?

Léto s vůní dálek. Upečte si francouzské dezerty

Foto: blog.kitchenaid.cz

Svěží ovocné tartaletky

Bez křehkých košíčků bohatě zdobených ovocem se neobejde žádná francouzská pekárna ani cukrárna. Jejich název je odvozen od slova tartelette, což lze přeložit jako zmenšený dort či dortíček. Na jejich přípravu se používá i dortové těsto, na základě kterého se běžně připravují i nejrůznější koláče, včetně (v případě absence cukru) i těch slaných.

Ingredience na tartaletky:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 70 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • kapka vanilkového extraktu

Ingredience na krém Patissiere:

  • 4 žloutky
  • ½ litru mléka
  • 200 g cukru krupice
  • vanilkový lusk
  • vanilkový extrakt
  • 55 g kukuřičného škrobu
  • 125 g másla

Postup:

Nejlepší je začít u přípravy tartaletek s krémem. Ten totiž potřebuje svůj čas, aby stihnul stydnout a tuhnout. Do rendlíku vlijeme mléko, přidáme vanilkový extrakt, semínka vanilkového lusku a nakonec i lusk samotný. Ty krém krásně provoní a dodají mu správnou chuť.

Mléko a vanilku necháme za občasného míchání pomalu prohřívat. Mezi tím si v míse kuchyňského robotu utřeme žloutky s cukrem. Těsně pod bodem varu stáhneme mléko z plotny, vyjmeme vanilkový lusk, mléko vlijeme ke žloutkům a cukru a důkladně promícháme.

Ke směsi přidáme kukuřičný škrob a opět vaříme. Tentokrát už jen asi dvě minuty, během kterých by měl krém začít krásně houstnout. Důležité je krém po celou dobu pečlivě míchat, aby se nesrazil a nevytvořily se v něm hrudky. Tím je krém hotov. Stačí přikrýt potravinářskou fólií, chvíli nechat odpočinout v pokojové teplotě a nakonec nechat stydnout v chladničce.

Nyní k přípravě těsta. Tentokrát utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky, špetku soli a vanilkový extrakt. Ačkoliv si francouzští mistři zakládají na ruční přípravě, užití kuchyňského robota ani v tomto případě není na škodu. Jakmile je směs hladká, stačí přidat mouku. Nejprve se nám vytvoří drobenka, snadno z ní ale vypracujeme krásné a hladké těsto. I to potřebuje svých alespoň třicet minut v ledničce.

Tartaletky mají nejčastěji podobu větších košíčků, pokud je k dispozici nemáte, lze použít i jiné menší formičky, nebo například formu na minikoláčky. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a vykrajujeme kolečka, která do formiček následně vtlačíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut.

K vychlazenému krému přidáme 125 g másla, které jsme nechali povolit v pokojové teplotě a jednu lžíci moučkového cukru.

Krémem naplníme košíčky po okraj a nyní už přichází řada jen na naši vlastní fantazii a hravost, díky které jsou tartaletky tak oblíbeným zážitkem.

Bezlepkový citronový koláč

Tento citronový koláč je nejen lehký, ale je i skvělou alternativou pro ty, kteří se vyhýbají lepku.

Ingredience na korpus:

  • 320 g bezlepkové mouky
  • 125 g másla
  • 70 g cukru
  • 1 vejce
  • citronová kůra

Ingredience na náplň:

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • šťáva z 2 velkých citrónů

Ingredience na Merengue:

  • 6 bílků
  • 400 g cukru krupice

Postup:

Ze všeho nejdříve si necháme předehřát troubu na 180 °C. Na koláč budeme potřebovat klasickou formu s průměrem asi 30 centimetrů, nebo menší. Tu vymažeme máslem, vysypeme moukou a můžeme začít připravovat těsto.

Příprava korpusu je velmi snadná. V míse kuchyňského robotu necháme s pomocí plochého šlehače zpracovat všechny ingredience. Vznikne tak drobivější těsto, které už stačí jen vyklepnout a prsty namačkat do formy až po její okraj. Těsto vložíme asi na 11 minut do trouby a můžeme hned začít s přípravou krému.

Kondenzované mléko vyšleháme se šťávou z citrónů. Zvlášť ve vodní lázni vyšleháme i bílky s cukrem. Vzniknout by tak měla krásně hustá bílá hmota. Vše spojíme a můžeme začít zdobit. Pomocí zdobícího sáčku navrstvíme krém po celé ploše koláče a na posledních 8 – 10 minut dáme koláč do trouby a pečeme při 150 °C. Během půl hodinky je na světě dokonale lehký a svěží koláč.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji