Máte chuť grilovat? Pusťte se do toho!

Rady & tipy 28. 5. 2017

Jak máte nejraději připravený steak: krvavý, středně či dokonale propečený? A jak na to, aby byl vždy takový, jaký chcete? I vy si můžete ugrilovat dokonalý pokrm jako od mistra šéfkuchaře, ať už to bude na zahradě, balkoně či pouze v kuchyni. Stačí mít jen toho správného pomocníka a chutný recept.

Grilovací sezóna startuje!

Grilovací sezóna startuje!

Grilování mezi Čechy zcela zdomácnělo a tento trend se rozšiřuje z léta, dříve hlavní a jediné sezóny, i na jaro, podzim a dokonce i zimu. Není divu, grilovaným dobrotám se jen tak něco nevyrovná a díky novým technologiím elektrických grilů je možné „grilling“ provozovat kdekoli bez omezení.

Grilované „Rib Eye“ steaky s omáčkou chimichurri

Pro 2 osoby potřebujete:

  • 2 lžíce (30 ml) červeného vinného octa
  • 1 lžíci (15 ml) citronové šťávy
  • 4 stroužky česneku (velmi jemně nasekané)
  • po 1 lžičce (5 ml) soli a pepře
  • ½ lžičky (2 ml) pálivých chilli vloček
  • 1 bobkový list
  • 3 lžíce (45 ml) olivového oleje
  • ½ hrnku (125 ml) petrželky (nasekané najemno)
  • 2 „rib eye“ steaky, každý asi 175 g

Na omáčku chimichurri smíchejte ocet s citronovou šťávou, česnekem, polovinou soli a pepře, pálivými chilli vločkami a bobkovým listem. Vmíchejte olivový olej a šlehejte, dokud se vše pěkně nepropojí. Vmíchejte petrželku. Nechte alespoň 15 minut odstát. Bobkový list odstraňte. Mezitím otřete steaky dosucha papírovou utěrkou. Z obou stran je posypte zbývající solí a pepřem. Zapněte gril a plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Když je gril připravený, položte steaky na gril a zavřete víko. Moderní grily vám pomohou s určením, na kolik je steak propečený. Hotové steaky přesuňte na talíř a překryjte alobalem. Nechte 5 minut odpočívat. Omáčku chimichurri podávejte samostatně nebo jí maso lehce pokapejte.

Kuřecí prsa s medovou omáčkou Hoisin

Pro 4 osoby potřebujete:

  • ½ hrnku (125 g) omáčky hoisin
  • ¼ hrnku (50 g) medu
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • 2 lžíce (30 ml) sojové omáčky
  • 1 lžíce (15 ml) sezamového oleje
  • 1 lžíce (15 ml) strouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku (drcené)
  • 4 kuřecí prsa (bez kůže a kostí)
  • pražené sezamové semínko
  • šalotka (nakrájená na plátky)

Promíchejte omáčku hoisin s medem, citronovou šťávou, sojovou omáčkou, sezamovým olejem, zázvorem a česnekem tak, aby se dobře spojily. Polovinu směsi přesuňte do mísy, která je vhodná k použití v mikrovlnné troubě. Ohřejte v mikrovlnné troubě na maximální výkon po dobu 60 až 90 sekund, nebo dokud se ze směsi nezačne kouřit. Odložte stranou. Kuře vložte do uzavíratelného plastového sáčku a přilijte zbývající část směsi. Marinujte 30 minut při pokojové teplotě nebo až 24 hodin uložené v lednici. Zapněte gril a plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Položte kuřecí prsa na nahřátý gril a zavřete víko. Hotové maso přesuňte na prkénko. Nakrájejte na plátky a zlehka přelijte zbývající směsí. Těsně před podáváním posypte sezamovými semínky a šalotkou.

Grilované krabí koláčky

Na 12 krabích koláčků potřebujete:

  • ½ hrnku (125 ml) řapíkatého celeru (nakrájený na velmi jemno)
  • ½ hrnku (125 ml) červené papriky (nakrájené na velmi jemno)
  • ½ hrnku (125 ml) petrželky, (nasekané na velmi jemno)
  • ½ hrnku (125 ml) majonézy, rozdělené
  • 2 šalotky (nakrájené na velmi jemno)
  • 2 lžíce (30 ml) dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku (drcený)
  • po ¼ lžičky (1 ml) soli a pepře
  • 2 konzervy (po 120 g) krabího masa (kousků, dobře slité)
  • 1 ¼ hrnku (300 ml) strouhanky panko
  • 2 pečené červené papriky
  • ¼ hrnku (50 ml) zakysané smetany
  • 4 lžičky (20 ml) citronové šťávy
  • klínky citronu

Smíchejte řapíkatý celer s paprikou, petrželkou, ¼ hrnkem (50 ml) majonézy, šalotkou, hořčicí, česnekem, solí a pepřem. Vmíchejte krabí maso a ½ hrnku (125 ml) strouhanky tak, aby se vše dobře propojilo. Ze směsi vytvořte 12 koulí. Zbývající strouhanku přesypte do mělké nádoby. Všechny koule ve strouhance rovnoměrně obalte. Uložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte na 1 hodinu do mrazáku. Mezitím vložte zbývající majonézu, pečené papriky, zakysanou smetanu a citronovou šťávu do mixéru. Zapněte a počkejte, až vznikne hladká směs. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte stranou. Zapněte gril a plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Když je gril připraven, položte krabí koláčky na gril a zavřete víko. Připravujte v několika várkách, po dobu 3 minut, nebo až se koláčky zcela prohřejí a je na nich vykreslená mřížka. Podávejte se směsí s pečenými paprikami.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji