Medvědí česnek jako jarní životabudič. Jak ho využít v kuchyni?

Rady & tipy 26. 4. 2018

Když se na jaře probudí medvěd ze zimního spánku, tak se říká, že jako první hledá rostlinu s česnekovou vůní. Vede ho instinkt, aby si po zimním období pročistil celé své tělo. U nás je to podobné, až na ten zimní spánek.

Medvědí česnek jako jarní životabudič. Jak ho využít v kuchyni?

Co všechno obsahuje medvědí česnek?

Naši předkové znali medvědí česnek už před 1 500 lety. Využívali ho nejen k léčení nemocí, ale i v kuchyni. Oproti klasickému česneku je jemnější a obsahuje minerální látky, enzymy, vitamíny jako A, C, B a sloučeniny síry, které jsou vlastně přírodním antibiotikem. Díky těmto látkám dáte do pořádku svůj organismus, zároveň snižuje krevní tlak, cukr v krvi a obsah cholesterolu.

Možná máte pocit, že kuchaři nevědí použít nic jiného než medvědí česnek, jindy chřest nebo kuřátka. To se vám jen zdá. Dobrý kuchař chce naplno využít sezónu, kdy vám může poskytnout zaručeně čerstvou a v rámci možností lokální surovinu. „Takže, když se objeví medvědí česnek, ihned po něm "skočíme" a použijeme ho v polévce, pomazánce či ho přidáme k haluškám,“ sděluje Jaroslav Žídek, šéfkuchař Riverbank Restaurant a dodává: „Vždyť proč ne, o 3 týdny už nebude a zase na něj budeme čekat rok.“ Ano, můžete si ho zamrazit, nasušit, no čerstvost, kterou nabízí sezóna, nic nenahradí.

Na to, jak využít medvědí česnek je množství receptů. Co doporučuje Jarda Žídek?

Výborně chutná jako pomazánka s chlebem, nebo taková polévka z medvědího česneku to je paráda. Já mam oblíbené kombinace jako například s pošírovaným vejcem, těstovinami, noky, pirohy či pečeným mladým jehněčím a rád jej připravuji i svým hostům v Riverbank Restaurant. Když k nám bude příroda štědrá, tak určitě vyzkoušejte zkombinovat houbu sírovec s medvědím česnekem. Co mohu doporučit, je i čerstvá pomerančová šťáva s trochou medu, kterou rozmixujete s troškou medvědího česneku. Zní to sice divně, ale chutná to báječně. Takže neváhejte a sežeňte si medvědí česnek, dokud ho příroda nabízí. Pak se můžeme těšit na chřest.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji