Minestrone – polévka, na kterou nepotřebujete recept

0
5819

Minestrone, typicky italská polévka, kterou si zvládne uvařit úplně každý. Její suroviny jsou snadno dostupné a to z jednoho prostého důvodu – můžete do ní dát v podstatě cokoliv. Na minestrone totiž neexistuje žádný jednotný a originální recept. Právě proto je tak moc oblíbenou součástí italské kuchyně a snadno si ji dokážete připravit i doma.

Cucina povera – chudá kuchyně

Tato zeleninová polévka je jednou z nejběžnějších v Itálii. Už její samotný název o tom vypovídá. Pochází totiž z italského minestra, což v překladu znamená polévka. A proč je minestrone tak známá a oblíbená? Cucina povera, jak by vám řekli v Itálii. Přesně tato slova polévku charakterizují asi nejlépe. Původně byla minestrone považována za velice skromný pokrm, který si mohla dovolit i ta nejchudší domácnost a to právě proto, že do ní lze přidat téměř cokoliv. V Česku bychom ji zřejmě označili jako „polévku, co dům dal“. V Itálii se minestrone postupně měnila, ale dodnes její podoba nejvíce závisí na kraji. Minestrone z Toskánska se bude od té z Říma nějakým způsobem lišit. Je to proto, že je každý kraj bohatší na něco jiného. V té toskánské najdete fazole bílé, v minestrone z Říma naopak fazole hnědé. A tak si každá oblast přidává něco svého. Dalším faktorem, který polévku nějak ovlivňuje, je také roční období. Už kdysi dávali lidé do polévky to, co se zrovna na poli urodilo. I dnes se proto mění o sezónní zeleninu a přidává se do ní to, co je zrovna dostupné. Právě proto je to polévka bez konkrétního receptu. Musí v ní být jednoduše hromada čerstvé zeleniny.

Základ polévky

Úplným základem bývají fazole. Ty se často namáčí přes noc, aby byly dostatečně měkké. Postup přípravy je potom opravdu snadný. Na olivovém oleji postupně restujeme všechnu nakrájenou zeleninu. Nejčastěji používanou je mrkev, celer, cibule, brambory a loupaná spařená rajčata. A zbytek už je na každém. Přidejte do minestrone jednoduše to, co máte rádi. Nic nezkazíte a polévka vám bude o to více chutnat. Může to být třeba kapusta, brokolice, cuketa, pórek a nebo také fenykl. Troška česneku, bobkový list, bazalka…co najdete doma. fantazii se meze nekladou. Do směsi orestované zeleniny potom stačí přidat fazole a vlažnou vodu a směs alespoň 20 minut vařit. Italové vždy alespoň jednu třetinu propasírují, nebo rozmixují. Voda i zelenina se tak krásně spojí dohromady a vznikne hustá, zdravá, zeleninová minestrone. Další zajímavostí polévky je to, že se do ní nedává v podstatě žádné koření. Jedinou přísadou je sůl, která se přidá do hotového pokrmu. Nic dalšího není třeba. Jak se říká – v jednoduchosti je krása.

A na závěr parmazán

Nebyla by to Itálie, kdyby do jednoduché zeleninové polévky nepřidala něco svého. Hotovou minestrone vždy servírujte s kapkou olivového oleje, která přidá jídlu příjemné aroma. Ale ještě důležitější ingrediencí k servírování je parmazán. Nastrouhaný kvalitní parmazán, kterým si horkou polévku posypete, je totiž nezbytnou součástí každé pravé italské minestrone. Bez parmazánu by to prostě nebylo ono.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here