Mléko jako budoucnost ve stravování

Rady & tipy 31. 1. 2017

Celý svět stojí před nelehkým úkolem. V současnosti totiž na naší planetě žije kolem 7 miliard lidí. Do roku 2050 se ale odhaduje nárůst o další 2 miliardy. Pro tuto rostoucí populaci bude zapotřebí zajištění dostatečného množství potravin, které můžeme označit jako „udržitelná strava“. V ní mají své nezastupitelné místo produkty z mléka.

Mléko jako budoucnost ve stravování

Co si můžeme pod pojmem udržitelná výživa představit? 

Podle vědců je „udržitelná strava taková strava, která má malý dopad na životní prostředí a která přispívá k bezpečnosti potravin a výživy a zdravému životu současných a budoucích generací“. „Pro běžného člověka se musí jednat především o to, aby byla jeho strava nutričně vyvážená a aby potraviny, které konzumuje, byly dostupné jak z pohledu ceny, tak i z pohledu zdrojů. Základním smyslem správné výživy je to, že vede ke zdravé populaci,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.

Nesmíme zapomínat na mléčné výrobky

Mluvíme-li proto o udržitelné výživě, nesmíme opomíjet mléko a mléčné výrobky, které jsou konzumovány lidmi po celém světě a z pohledu výživy představují komplexní výživovou matrici. „Mléko obsahuje nejen nepostradatelné plnohodnotné bílkoviny, minerální látky a vitaminy, ale také důležitou vodu. Vědecké studie navíc ukazují, že mléčné výrobky jako součást zdravé výživy mají kromě své výživové hodnoty také celou řadu pro tělo prospěšných účinků. Mléčné potraviny pozitivně přispívají k dobrému stavu kostí, řízení tělesné hmotnosti a stejně tak i k aspektům metabolického syndromu, jako je kontrola glukózy nebo krevního tlaku,“ pokračuje odborník.

Světová organizace pro zemědělství (FAO) navíc dodává, že „mléko a mléčné výrobky jsou nejenom důležitým zdrojem výživy pro lidi, ale představují také možnosti obživy pro zemědělce, zpracovatele, obchodníky a další zainteresované strany v hodnotovém řetězci“.

Důvody, proč se řadí mléko a mléčné výrobky do udržitelné výživy:

Jsou to dobře dostupné živiny 

Mléko a mléčné výrobky přispívají ve stravě dětí i dospělých v průměru 47 % vápníku, 42 % retinolu (vit. A) a 65 % vitaminu D. Dále jsou hlavními zdroji riboflavinu (vit. B2), fosforu a vitaminu B12. Bylo také prokázáno 1), že jsou mléko a mléčné výrobky v naší stravě z pohledu ceny nejlevnějším zdrojem nejen vápníku, riboflavinu a vitaminu B12, ale i vitaminu C.

Mají pozitivní vliv na naše zdraví 

Řada studií prokázala např. pozitivní roli mléka a mléčných výrobků na snižování krevního tlaku a jeho příznivý vliv na redukci tělesné hmotnosti. Také stoupá počet důkazů o tom, že některé komponenty mléčných výrobků mají pozitivní vliv na snižování rizika vzniku cukrovky 2. typu. Často se hovoří i o vztahu mléka a kardiovaskulárních onemocnění. Dokonce byl v některých případech dokázán kardioprotektivní účinek produktů z mléka.

Jsou velmi žádané ve výživě seniorů 

Mléčné výrobky poskytují kvalitní proteiny a vápník, které jsou nezbytné ve výživě seniorů. Jak stárneme, ztrácíme chuť a potřebujeme konzumovat nutričně bohaté potraviny, jež přispívají k dosažení doporučených denních dávek příjmu živin. Mléčné výrobky tyto atributy naplňují a navíc se jedná o chutné potraviny.

Jsou žádoucí ve výživě dětí a mládeže

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní složky výživy dítěte. Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků umožňuje u dětí bezproblémové zajištění příjmu řady nutričně významných látek, které potřebuje rostoucí a vyvíjející se organismus dítěte. Jedná se zejména o vápník, který je v mléčných výrobcích obsažen v dostatečném množství a zároveň je z mléka organismem dobře využíván (je takzvaně biodisponibilní). To je důležité zejména do 20 let věku, kdy se vytváří kostní skelet. Podle současných analýz  však bylo prokázáno, že je dnešní spotřeba vápníku u dětské populace celkově nedostatečná. Studie uvádějí, že chlapcům chybí až 15 % a děvčatům dokonce 30 % doporučeného nutričního přísunu vápníku, což je velmi varující.

„Mléko a mléčné výrobky mají ve výživě nezastupitelnou roli. Je zcela na místě, že jsou součástí udržitelné stravy i pro naše příští generace. Doporučením tedy zůstává jejich pravidelná konzumace a zařazování nejméně 2 – 3 porcí různých mléčných výrobků do naší každodenní stravy,“ dodává Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus. Více na www.bileplus.eu.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji