Nebojte se máku. Obsahuje 12x více vapníku než kravské mléko

Rady & tipy 4. 10. 2018

Přestože se o máku traduje, že by jej měl člověk konzumovat s rozvahou, patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost. „Dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. To vše, a nejenom to, můžeme říct pouze o kvalitním modrém máku,“ říká Mgr. Markéta Chýlková, vedoucí legislativního oddělení Potravinářské komory.

Nebojte se máku. Obsahuje 12x více vapníku než kravské mléko

Foto: Náš modrý mák

Mák – potravina i droga

Z hlediska využitelnosti máku se nabízí dvojí pohled – mák coby léčivá rostlina pěstovaná pro farmaceutické účinky a mák jako potravina. Pro potravinářské účely se používají odrůdy, které obsahují nízké hladiny morfinových alkaloidů. Jde o mák semenného typu, tzv. mák setý. V České republice se na 97 % ploch pěstují modrosemenné odrůdy, např. Major, Aplaus, Onyx. Bělosemenné odrůdy se pěstují zejména na vývoz. Téměř všechna produkce v ČR je určena pro potravinářství. Hlavním produktem je pouze semeno máku.

U odrůd technických máků, pěstovaných pro farmaceutický průmysl zejména v západní Evropě, je hlavním produktem makovina, což je drť makovice s částí stonku, kde je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů. Semeno technického máku je odpadem, který se zpeněží za hranicemi, zejména ve slovanských zemích. V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstován v České republice, je morfinu a dalších morfinových alkaloidů zanedbatelné množství. Kromě výše zmíněných látek obsahuje mák velké množství zdraví prospěšných látek. Například vápníku obsahuje 12x více než kravské mléko.

Využití máku

Hlavní využití najde modrý mák v kuchyni. Používá se jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Receptů s ním je nepočítaně. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také.

Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný olej z máku.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji