Netradiční kapří speciality na štědrovečerní hostině potěší!

Rady & tipy 14. 12. 2017

Kapr s bramborovým salátem je klasika, ale proč to také jednou nezkusit trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu připravit pečeného kapra s mandlovými lupínky nebo třeba kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou. Všechny potřebné suroviny najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco.

Netradiční kapří speciality na štědrovečerní hostině potěší!

Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky

Suroviny

  • 400 g kapra (stačí odřezky masa)
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 2 brambory typu B
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 kuličky nového koření
  • 250 ml smetany 33 %
  • petržel

Rybí odřezky dejte do hrnce. Přidejte cibuli, kterou i se slupkou rozkrojte na poloviny. Zalijte vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vařte asi 15 minut. Vývar sceďte, cibuli vyhoďte, maso si nechte stranou do polévky. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijte rybím i zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, osolte a opepřete. Vařte do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujte v krém. Přidejte do ní smetanu a kousky ryby. Během vaření polévky připravte noky: Máslo utřete s vejcem. Postupně přidávejte mléko a krupici, dosolte a nakonec rozmíchejte nasekané bylinky. Nechte chvilku odležet. Noky tvarujte lžící a vkládejte je do vařící se polévky. Vařte ještě 8 minut. Nakonec polévku ozdobte petrželkou.

Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky

Suroviny

  • 800 g filet z kapra
  • 1 citrón
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 50 g másla
  • 30 g mandlových lupínků
  • sůl
  • olej

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citrónem. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety. Ty pečeme v troubě 30 minut. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.

TIP: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.

Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou

Suroviny

  • 4 kapří podkovy
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 5 cibulí
  • 200 ml smetany
  • 500 ml hovězího vývaru
  • olej
  • sůl

Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy. Smažíme na oleji dozlatova. Cibuli necháme změknout na trošce oleje. Nesmí začít zlátnout. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s kaprem.

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Tradiční kapří hranolky

Suroviny

  • 900 g kapřích filetů
  • 2,5 dcl bílého vína
  • 3 lžíce oleje
  • 1 balení kořenící směsi na ryby
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g mouky
  • 100 g strouhanky
  • pepř
  • olej

Filety si nakrájíme na 1,5 cm široké nudličky. Ty marinujeme přes noc ve směsi z bílého vína, oleje, koření, pepře a česneku. Druhý den je obalíme v mouce a strouhance a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.

Tip: K hranolkům podávejte koprovou majonézu s citrónem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji