Nový český fenomén: zimní grilování

Rady & tipy 3. 1. 2018

V letní sezóně by se s trochou nadsázky dalo říct „Kdo negriluje, není Čech“, ale jak je tomu u nás v zimě? Tato oblíbená a zdravá úprava jídla je v Česku čím dál oblíbenější i v chladných měsících. Toto zábavné vaření se nyní stává neodmyslitelnou součástí zimních radovánek jakými je například bruslení na zamrzlých rybnících, sáňkování a bobování, či zimní rybolov.

Nový český fenomén: zimní grilování

Horké jídlo chutná v mrazivém počasí nejlépe. Dříve se rodinné a sousedské zimní venkovní aktivity neobešly bez opékání špekáčků nebo vaření kotlíkového guláše. S nástupem grilů a s růstem obliby grilování se nyní špekáčky, různě naložené maso, zelenina či ryby přesouvají z otevřeného ohně na gril. Je to nejen bezpečnější, ale zároveň pohodlnější.

Vyvarujte se začátečnických chyb

Chystáte se grilovat poprvé? Stačí pár triků a bude z vás profesionál. Ať už upřednostňujete čerstvé nebo naložené maso, různé párečky, klobásy, či zeleninu, základem pro skvělý gastronomický zážitek je kvalitní gril. „Grily na dřevěné uhlí jsou ideální pro malé a středně velké pokrmy – steaky, žebírka, ryby, zeleninu. Uhlí a brikety zapálíte bez obtíží i v zimě, ale dbejte na to, aby byly pořádně rozžhavené. Až uhlí zbělá, můžete se pustit do grilování,“vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Samotný žár z uhlí upravíte množstvím paliva a přívodem vzduchu. Zásadní pravidlo pro optimální dobu pečení masa zní: na centimetr tloušťky 1 až 2 minuty na grilu z každé strany. Klobásky jsou pro konzumaci hotové zhruba po 5 minutách.

Mějte jídlo pod kontrolou

V zimních měsících je nejvhodnější grilovat s poklopem a otevírat gril co nejméně. Ten chrání jídlo před nepřízní počasí a zároveň zajišťuje rovnoměrné propečení masa i bez jeho obracení. Gril tak pracuje s teplotou přibližně 180 °C a jídlo se připravuje pomocí horkého vzduchu proudícího kolem roštu. „V zimě je nejlepší grilovat menší kusy masa, protože vzhledem k chladu trvá grilování trochu déle,“upozorňuje Daniel Brychta.

S kotlovým grilem na dřevěné uhlí Tenneker TC Dark Moon lze grilovat za každého počasí a pohostíte až šest lidí najednou. Je ze smaltované oceli, má ergonomicky tvarovanou rukojeť se žáruvzdorným štítkem z nerezové oceli, vyjímatelnou smaltovanou misku na popel, integrovaný teploměr a regulátor přívodu vzduchu. „Milovníci grilování také ocení Easy Start systém, který se postará o jednoduché zapálení dřevěného uhlí,“ dodává Daniel Brychta z Hornbachu.

Využijte kouzlo přírody

Znalci ocení typickou kouřovou chuť, která vzniká pouze na žáru z pravého dřevěného uhlí. Vynikne zejména u pečených klobás, grilované zeleniny nebo u ryb. Ideální variantou je maso ochucené bylinkami jako tymián, rozmarýn či bazalka. Bylinky ve žhnoucím uhlí dodají masu mimořádnou příchuť. Pro dosažení výraznějšího aroma bylinky před grilováním namočte ve vodě, poté tak rychle neshoří. Pro správné aroma je třeba použít kvalitní bylinky.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji