Objevte zázrak jménem mrkev

Rady & tipy 11. 10. 2017

V tuzemské kuchyni se mrkev používá především do polévek, omáček nebo zeleninových směsí. Angličané dělají mrkvový pudink, Francouzi ji kandují a kvalitním mrkvovým koláčem nepohrdnou snad nikde na světě. Dá se tedy vařit, péct, smažit, glazovat, dusit nebo jíst syrová.

Objevte zázrak jménem mrkev

Velké množství beta-karotenu

Mrkev je jedna z mála zelenin, které jsou výživnější tepelně upravené. Silné buněčné stěny totiž neumožní tělu využít ze syrové mrkve větší množství dostupného beta-karotenu. Šetrnou tepelnou úpravou, jako je například rychlé orestování, neutrpí ani další antioxidanty. Mrkev servírujte s trochou oleje, který vstřebávání zdravých látek ještě podpoří.

„Mrkev se snažte využít dle své fantazie a nebojte se experimentovat. Můžete připravit různé druhy krémů, pyré, nádivky, sladkou pak doplňovat k dezertům,“ radí Jan Horký, kapitán Národního týmu AKC ČR.Pokud jde o přípravu je zcela na vás, zda mrkve oloupete anebo ne. Oloupaná je zpravidla chutnější, ale klidně ji lze důkladně očistit houbičkou a pracovat s mrkví celou. Vybrat si také můžete z několika barevných variant jako je například žlutá nebo fialová. „Baby karotku zkuste povařit ve vodě s kypřícím práškem. Zůstane tak krásně oranžová a půjde lehce oloupat i bez škrabky,“ prozrazuje Horký. Pestrobarevná kolečka mrkve ozdobí talíře, kostičky zase saláty. Po uvaření fialová barva kořene pobledne, ale chcete-li ji zachovat, kousky mrkve rychle opražte při vysoké teplotě na trošce tuku.

V sezóně můžeme koupit čerstvou mrkev i se zelenou natí. Tu je však potřeba ihned odstranit, aby zbytečně mrkev nepřipravovala o živiny.  Mrkev vybírejte především podle vzhledu a sáhněte po tvrdších kouscích. Dejte si pozor, aby nebyla scvrklá, rozpraskaná ani nahnilá.

Králičí hřbet v sušené šunce, karotkové pyré s pomerančem, opečená barevná karotka

(4 osoby)

Ingredience:

  • králičí hřbet 600 g
  • sušená šunka 100 g
  • mrkev 800 g
  • pomeranč 200 g
  • barevná mini karotka 150 g
  • cukr krystal 20 g
  • máslo 100 g
  • smetana 2 dcl
  • tymián, kerblík, sůl, olivový olej

Králičí hřbet očistíme, zabalíme do sušené šunky a přidáme tymián. Dáme péct při 60 °C přibližně na 1 hodinu. Mrkev nakrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilijeme šťávu z pomerančů a smetanu. Necháme rozvařit a rozmixujeme na hladké pyré. Barevnou mini karotku očistíme, nakrájíme na malé kousky a opečeme na cukru a másle. Králičí hřbet krájíme na pravidelné plátky a podáváme. Pokrm doplníme kerblíkem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji