Odlehčená nálada v kuchyni

Rady & tipy 4. 6. 2017

Teplé dny, které nás čekají, budou vybízet k lehčímu jídelníčku. Máme pro vás několik tipů na nové lehké recepty i netradiční pojetí tradičních českých pochoutek, které si zamilujete. Zvolíte raději ztracené vejce na mladém špenátu s kukuřičnými Cornies a s čerstvým medvědím česnekem, nebo bude vaším favoritem vařené hovězí s koprovkou Free style? A odlehčený recept máme i pro nadšence do asijské kuchyně – pestrá zelenina v tempuře s Mini rolkami si jistě získá jejich oblibu.

Odlehčená nálada v kuchyni

Ztracené vejce na mladém špenátu s kukuřičnými Cornies

4 porce)

  • Cornies kukuřičné s medvědím česnekem
  • 4 vejce
  • 200 g baby špenátových listů
  • svazek medvědího česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • sůl, čerstvě pomletý pepř

Čerstvé vejce rozbijeme do šálku. Do kastrolku dáme vařit vodu a přidáme do ní ocet. Do hlubší naběračky nabereme trochu horké vody. Rozbité vejce necháme opatrně sklouznout do naběračky s vodou. Díky tomuto malému triku se vejce nerozteče. Naběračku s vejcem opatrně ponoříme do vroucí octové vody, přičemž pomocí polévkové lžíce se snažíme udržet bílek „pohromadě“. Asi po 1 minutě vejce lžící vybereme z naběračky do vody a necháme je vařit další 2 až 3 minuty. Vejce vybereme z vody děrovanou naběračkou a necháme dobře okapat. Ztracené vejce je dokonalé tehdy, když je žloutek úplně obalený bílkem. K jeho přípravě používáme vždy jen úplně čerstvá vejce.

Na malém množství oleje orestujeme do zlata najemno nakrájenou šalotku a přidáme špenátové lístky, krátce prohřejeme.

Medvědí česnek nejprve nakrájíme nožem najemno, vložíme do mixéru, zalijeme olivovým olejem a dohladka rozmixujeme. Takto připravený a zpracovaný česnek v uzavřené skleněné nádobě vydrží v chladničce i 3 měsíce.

Na talíř uložíme lístky čerstvého medvědího česneku, na ně dva kusy kukuřičných Cornies s medvědím česnekem, položíme teplý špenát, ztracené vajíčko a pokapeme pestem z medvědího česneku.

Hovězí vařené s koprovkou Free style

(6 porcí)

  • RACIO Free style kopr a smetana
  • 500 g hovězího masa
  • 500 ml hovězího vývaru 
  • 150 ml mléka
  • 250 ml šlehačkové smetany
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • ¼ celeru 
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku 
  • svazek čerstvého kopru
  • petrželová nať 
  • 3 PL másla 
  • 4 PL hladké mouky 
  • 2 ČL krystalového cukru
  • 2 ČL citrónové šťávy
  • 2 ks bobkového listu 
  • sůl, celý pepř podle potřeby

Hovězí maso umyjeme, ve větším hrnci zalijeme vodou, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 40 minut. Přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a svazeček petrželové natě. Vaříme, dokud není hovězí maso měkké. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo, z vývaru odlijeme půl litru, který použijeme k přípravě koprové omáčky. Zbytek vývaru a zeleninu můžeme použít k přípravě polévky. Hovězí maso s vývarem si můžeme připravit i den předem.

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme mlékem a metličkou dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Přilijeme hovězí vývar, přimícháme a vaříme asi 20 minut. Přilijeme smetanu, dochutíme cukrem, solí, a citrónovou šťávou. Kopr umyjeme, najemno nasekáme, přidáme do omáčky a už jen krátce povaříme. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a dáme prohřát do omáčky.

Jídlo podáváme s pyramidkou protlačených brambor s čerstvým koprem, prokládaných free style kolečky s příchutí kopru a smetany.

Pestrá zelenina v tempuře s Mini rolkami

(4 porce)

  • Mini rolky rýže a pohanka
  • zelenina na smažení
  • mladá mrkev
  • hráškové lusky
  • květák
  • mladá cuketa
  • 0,4 litru oleje na smažení

Tempura:

  • 3⁄4 šálku solamylu
  • 1⁄4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1⁄2 lžička soli
  • 1⁄2 šálku hladké mouky
  • 1 vejce

Všechny suché suroviny smícháme. Odebereme jednu třetinu a přidáme vajíčko a vodu do zbývajících dvou třetin. Promícháme a necháme pořádně odležet.

Zeleninu obalíme ve směsi, potom namáčíme do těstíčka a smažíme v horkém oleji při teplotě cca 190 °C, maximálně 200 °C, dvě minuty.

Podáváme s Mini rolkami rýže a pohanka.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji