Osvěžte celé letní menu zdravým a šťavnatým melounem!

Rady & tipy 13. 6. 2017

Na českých stolech se melouny objevují jako ovocná svačinka, ve formě sladké šťávy či v ovocných dezertech. Věděli jste ale, že můžete z melounů připravit celé menu? Zamávejte nudě v kuchyni a nachystejte si báječné recepty, které skvěle osvěží vaše letní menu. Začít můžete osvěžujícím smoothie k snídani, hodit se bude zdravá svačinka, k obědu si dopřejte grilovanou rybu a tiramisu a k večeři si připravte vynikající salát.

Osvěžte celé letní menu zdravým a šťavnatým melounem!

Melounové smoothie

Nachystat lahodné smoothie zvládne opravdu každý. Stačí k tomu čerstvé ovoce a mixér. Vyzkoušet můžete tuto ověřenou variantu.

Připravte si:

  • meloun
  • jahody
  • ½ pomeranče
  • kiwi
  • citronovou šťávu
  • bílý jogurt

Meloun a ostatní ovoce nakrájejte na větší kousky, které vložte do mixéru. Dle chuti můžete přidat také bílý jogurt. Pokud však dáváte přednost veganské kuchyni, nebo se prostě na jogurt necítíte, můžete jej vynechat. Smoothie lze snadno rozředit trochou vody. Vše důkladně rozmixujte a dejte vychladit do ledničky. Hotové smoothie ozdobte vykrojeným plátkem melounu nebo limetkou.

Melounová svačinka

Po skvělé ovocné snídani ve formě smoothie si můžete nachystat do práce zdravou svačinku. Ta je navíc hotová coby dup, takže nenaruší vaše ranní rituály.

Potřebujete:

  • meloun
  • řecký jogurt
  • ovesné vločky nebo müsli
  • čokoládový sirup (dle chuti)

Šťavnatý meloun nakrájejte na drobné kousky. Část zamíchejte do řeckého jogurtu, zbytek nasypte navrch. Přidejte ovesné vločky nebo müsli, a pokud chcete víc mlsat, můžete přidat ještě trochu čokoládového sirupu.

Grilovaná ryba s melounovým salátem

Rybu a meloun opravdu nevidíme často v jednom receptu. Přesto je jejich kombinace skvělá. Grilovanou rybu s melounovým salátem si zamilujete a prospěje vašemu zdraví i linii.

Na tento oběd si nachystejte:

  • meloun
  • filet z mořského okouna, pstruha nebo jiné oblíbené ryby
  • balkánský sýr
  • salátovou okurku
  • červenou cibuli
  • černé olivy
  • olivový olej
  • hrubozrnnou sůl, pepř
  • bazalku
  • opečený toastový chléb

Filet z ryby osušte a orestujte na kontaktním grilu nebo na pánvi s trochou olivového oleje z obou stran. Mezitím si připravte melounový salát. Na kostičky nakrájejte meloun, balkánský sýr, okurku, cibuli a olivy a zakápněte olivovým olejem. Hotovou rybu přidejte k salátu, dochuťte hrubozrnnou solí a pepřem. Vše dozdobte bazalkou. Podávejte s opečeným toastem nebo chlebem.

Melounové tiramisu

Oslaďte si odpoledne vynikajícím melounovým tiramisu. Připravit ho můžete i pro návštěvy. Je totiž tak jemné a delikátní, že se o něj nebudete chtít podělit!

Potřebovat budete:

  • meloun
  • 500 g mascarpone
  • 12 ks cukrářských piškot
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 20 ml likéru (ovocný, např. pomerančový)
  • kakao

Na 120 ml cukrového rozvaru:

  • 125 ml vody
  • 225 g krystalového cukru

Cukrový rozvar připravte ze 125 ml vody a 225 g cukru krystal. Tuto směs povařte na mírném ohni 10 minut. Že je rozvar hotový, poznáte snadno. Ponořte do směsi drátěné očko a zkuste do něj fouknout jako do bublifuku. Pokud z něj odlétají cukrové bublinky, je rozvar připravený.

V míse smíchejte mascarpone se žloutky a moučkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače vše vyšlehejte do pevné pěny. Ještě teplý cukrový rozvar ochuťte likérem. Polovinu piškotů namočte jemně do rozvaru a rozložte na dno formy. Na piškoty rozetřete polovinu připraveného krému, poklaďte plátky nakrájeného a osušeného melounu, přidejte vrstvu namočených piškotů a opět vše zakryjte vrstvou krému. Povrch uhlaďte a posypejte kakaem. Tiramisu uložte nejméně na 30 minut do chladničky a poté můžete podávat.

Zdravý salát s melounem

Zakončete den výborným zdravým salátem s melounem, který ve vyšších teplotách přijde vhod. Podávat ho můžete také jako přílohu. Hodí se například k masu, které nachystáte na grilu. Tvoří spolu ideální letní pár.

Na salát potřebujete:

  • meloun
  • římský salát
  • ledový salát
  • polníček
  • balkánský sýr
  • černé olivy
  • balsamico
  • olivový olej
  • sůl, pepř na dochucení
  • přidat můžete slaninu

Oba saláty a polníček omyjte. Osušit je můžete například v utěrce, do které je zlehka vložíte a necháte chvilku okapat. Saláty vložte na talíř nebo do misky. Přidejte na kostičky nakrájený meloun, balkánský sýr a nakrájené olivy. Ochuťte olivovým olejem, balsamicem a podle chuti osolte a opepřete. Pokud si chcete dopřát trochu nezdravé varianty, můžete do salátu přidat orestovanou slaninu.

Pojďte s námi soutěžit

Jaké je specifikum melounů Bouquet?

a) jsou oranžové

b) jsou bez pecek

c) mají kůru s červenými pruhy

Napište nám správnou odpověď na soutez@mediaadvice.cz s označením MELOUN a my 27. ČERVNA vylosujeme 6 výherců, kteří obdrží dárkové balení melounu Bouquet  v hodnotě 400 Kč.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji