Ovocná inspirace pro letní horké dny

Rady & tipy 28. 7. 2018

Letní prosluněné dny lákají k posezení na terase s rodinou a přáteli a vybízejí k osvěžení v podobě lahodných limonád z ovocných sirupů . Superovocné sirupy bez konzervantů, umělých barviv a sladidel jsou plné chuti a báječné letní nálady. V nových sirupech té nejvyšší kvality je tolik ovoce, že s nimi vykouzlíte nejenom lahodné nápoje, ale využijete je také při přípravě originálních dezertů.

Ovocná inspirace pro letní horké dny

Vybrali jsme pro vás tři recepty na sezónu jahod a horkého slunce.

1. Palačinkový ježek s jahodami a mátou

Ingredience:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • 20 g másla + další máslo na smažení
  • Na náplň: 1 zakysaná smetana, 1 lžíce moučkového cukru, kůra z ½ citronu
  • Na polevu: 200 g jahod, čerstvá máta, šťáva z ½ limetky, 20 ml jahodového Superovocného Jupí
  • Čerstvé ovoce na ozdobu

Postup:

  • 1.Mléko, mouku, vejce, špetku soli, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo vyšlehejte do hladkého těsta.
  • 2.Na máslem potřené pánvi postupně usmažte všechny palačinky.
  • 3.Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a jemně nastrouhanou kůrou citronu.
  • 4.Jahody rozmixujte s mátou a přidejte limetkovou šťávu a jahodový sirup.
  • 5.Palačinku potřete zakysanou smetanou a složte do tvaru trojúhelníku.
  • 6.Pomocí čerstvého ovoce a zakysané smetany dozdobte do tvaru ježka a podávejte se studenou jahodovou polevou ozdobenou čerstvou mátou.

2. Ovocné nanuky

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 20 ml sirupu
  • Šťáva z ½ limety

Ingredience navíc podle příchuti:

  • Pomerančové: šťáva z 1 pomeranče, lžička strouhané pomerančové kůry, kousky pomeranče na ozdobení
  • Jahodové: 100 g rozmixovaných čerstvých jahod, hrst nadrobno nasekané čerstvé máty, pokrájené jahody na ozdobu
  • Bezové: nadrobno nasekaná čerstvá máta, jedlé květy na ozdobu

Postup:

  • 1.Smíchejte vodu, šťávu z limety a sirup v příchuti, kterou jste si vybrali.
  • 2.Do vodové směsi vmíchejte zbylé ingredience ladící s příchutí sirupu.
  • 3.Vše nalijte do forem na nanuky a přes noc nechte ztuhnout v mrazáku.

Tip: Pokud nemáte formy na domácí nanuky, můžete mrazit v kelímcích od jogurtu a po několika hodinách mrazení doplnit špachtlí.

3. Limonádové ledy

Ingredience na hruškové:

  • 2 hrušky
  • 150 ml vody + další voda na dolití
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 100 ml hruškového sirupu

Ingredience na zahradní směs:

  • 50 g jahod
  • 50 g malin + několik dalších malin na zdobení
  • 50 g borůvek + několik dalších borůvek na zdobení
  • 150 ml vody + další voda na dolití
  • 100 ml sirupu zahradní směs
  • Čerstvá máta

Postup:

  • 1.Připravte si ovocný základ na hruškové ledy tak, že do hrnce pokrájíte 1 hrušku zbavenou slupky a jadřinců, přidáte 150 ml vody, sirup a 1 snítku rozmarýnu.
  • 2.Zároveň připravte ovocný základ pro ledy s příchutí zahradního ovoce tak, že do hrnce vložíte rozmixované ovoce, 150 ml vody a sirup.
  • 3.Obsah obou hrnců přiveďte k varu a asi 3 minuty vařte. Poté odstavte a nechte zcela vystydnout.
  • 4.Z hruškového rozvaru vyjměte rozmarýn a dohladka vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  • 5.Připravte si formy na led. Každou formu do poloviny naplňte ovocným rozvarem a uložte na několik hodin do mrazáku.
  • 6.Po zamražení dolijte formy vodou a do vody přidejte ovoce a bylinky na ozdobu – hruškové ozdobte kousky pokrájené hrušky a jehličkami rozmarýnu, ledy ze zahradní směsi ozdobte malinami, borůvkami a mátou.
  • 7.Znovu uložte formy do mrazáku a nechte úplně zmrznout.

Tip: Jak servírovat? Do sklenice vložte několik kostek ledu, zalijte vodou (může být i perlivá) a limonádu ještě ozdobte čerstvým ovocem nebo bylinkami.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji