Pečení s vůní podzimu

Rady & tipy 24. 9. 2017

S podzimem přicházejí jeho typické vůně a chutě - dýně, jablíčka, mrkev... Nemusíte však zůstávat u dýňové polévky! Pojďte s námi vyzkoušet tyto originální recepty s podzimními surovinami a osvěžte tak podzimní pochmurno.

Pečení s vůní podzimu

Jablečný crumble s mandlovo-ovesnou drobenkou

Oblíbenou surovinou pro podzimní pečení jsou jablíčka. Pokud se vám jejich letošní úroda vyvedla a pomalu už nevíte, co s nimi, vyzkoušejte voňavý jablečný crumble. Je to lehká varianta drobenkového koláče, nemá totiž těstový základ. A pokud máte rádi kombinaci jablek a ořechů, pak pro vás tento jednoduchý dezert bude jistě to pravé ořechové.

Ingredience:

  • 300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky
  • 1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba)
  • mletá skořice dle chuti

Na drobenku:

  • 150 g jemně mletých vloček
  • 100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy)
  • 50 g cukru (můžete přidat dle svého)
  • 150 g másla (pokojové teploty)

Postup:

  1. V kuchyňském sekáčku si nasekejte oříšky a ovesné vločky nahrubo.
  2. Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy kuchyňského robotu a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku.
  3. Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.). V průběhu pečení dezert pečlivě hlídejte. Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“.

Podávejte vlažný, můžete přidat lžící jogurtu či kysané smetany.

Celozrnná buchta s mákem a švestkami

Typickým podzimním ovocem jsou švestky. Vyzkoušejte chutnou kombinaci švestek, máku, medu a skořice v tomto chutném celozrnném dezertu.

Ingredience:

(na plech o velikosti 25*38 cm)

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 20 g droždí
  • 2 žloutky
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 80 g kokosového oleje
  • špetka soli
  • 3-4 hrnky vypeckovaných švestek
  • 3 lžíce medu
  • 1 hrnek máku
  • 1 lžička skořice
  • mandlové lupínky

Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robotu rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte pomocí plochého šlehače.
  2. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte 10-15 minut vyběhnout kvásek.
  3. Do vyběhnutého kvásku přidejte zbytek mouky, 2 žloutky, kokosový olej, špetku soli a pomocí plochého šlehače vypracujte hladké těsto.
  4. Hotové těsto pak přikryjte utěrkou a nechejte jej dalších cca 45 minut kynout.
  5. Mezitím si nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.
  6. Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech a navrstvěte na něj připravenou švestkovou směs.
  7. Vše nakonec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.

Mrkvové muffiny s dýněmi

Na podzim přichází na scénu také dýně všemožných tvarů, která se řadí mezi tradiční podzimní lahůdky. Využití dýní v kuchyni se meze nekladou, zkuste třeba spojení dýně a mrkve v nadýchaném muffinu a vytvořte na vašem stole tu pravou podzimní atmosféru.

Ingredience:

  • 2 šálky najemno nastrouhané mrkve
  • 1 a ¾ šálku hladké mouky
  • ½ šálku hnědého cukru
  • 2 čaj. lžičky prášku do pečiva
  • ¾ čaj. lžičky sody bikarbóny
  • ½ čaj. lžičky soli
  • ¾ hrnku bílého jogurtu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce

Krém:

  • 300 g krémového sýru (např. Philadelphia)
  • 100 g moučkového cukru
  • marcipán a gelové potravinářské barvy

Postup:

  1. Suché ingredience smíchejte pomocí plochého šlehače v míse kuchyňského robotu, poté postupně přidejte rozpuštěné máslo, jogurt a vejce.
  2. Vše vypracujte v těsto, kterým následně plňte do košíčky na pečení muffinů. Košíčky plňte jen do 2/3.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, cca 30 min. dokud košíčky nezezlátnou. Po upečení nechejte zcela vychladnout na mřížce.
  4. Mezitím si připravte krém a suroviny na výrobu „dýní“ na ozdobu.
  5. V nerezové míse kuchyňského robotu si pomocí balónové metly vyšlehejte sýr s cukrem. Krém nesmí být tekutý. Pokud je, přisypejte ještě trochu cukru. Dejte alespoň na 20 minut do lednice.
  6. Vychladlé muffiny ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku. Marcipán si obarvěte gelovými barvičkami a vytvarujte do tvaru malých dýní, kterými následně ozdobte vršek muffinů.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji