Pět rad a tipů, jak ušetřit na nákupu kvalitních potravin

Rady & tipy 20. 6. 2017

Je možné stravovat se kvalitně, kupovat zdravé potraviny a zároveň ulehčit peněžence? Odpověď zní ano, jen je potřeba vědět, jak na to.

Pět rad a tipů, jak ušetřit na nákupu kvalitních potravin

Poslední průzkumy ukazují, že lidé utrácejí hodně peněz na potraviny, které ani nespotřebují. Využívají tak často dokonce i nezaměstnaní půjčky bez doložení příjmu, jen proto aby mohli udělat velkou hostinu a neměli málo jídla. Nicméně, pamatujme si, že raději méně a kvalitního, než hodně a průměrného.

Máme pro vás rovnou pět rad a tipů, jak na nákupu potravin ušetřit a zároveň se nestravovat blafy.

Rada č. 1: Listujte letáky a využívejte slev

Většina super a hypermarketů vydává aktuální letáky na začátku týdne nebo ve čtvrtek. Plánujete-li větší nákup, přesuňte jej na jeden z těchto dvou dnů. Vyzbrojte se aktuálním letákem a pečlivě sepsaným nákupním seznamem. Toho se bez výjimky držte a nenakupujte impulzivně. Každou položku, která na seznamu není, si musíte odpovídajícím způsobem odůvodnit. Navíc slevové letáky nemusíte procházet v jejich „klasické papírové variantě“. Dnes už naštěstí existují webové stránky a aplikace pro tablety a chytré telefony, kde můžete prolistovat třeba leták Tesco nebo leták Lidl jednoduše online.

Rada č. 2: Nakupujte pouze sezónní potraviny

Nákup sezónních potravin je výhrou hned v několika ohledech. Nejen, že jsou tyto potraviny levnější, ale také v sobě mají největší množství vitamínů a dalších pro tělo nezbytných látek. Pokud navíc porovnáte chuť ovoce či zeleniny v sezóně a mimo ni, jistě nám dáte za pravdu, že bychom v tomto případě porovnávali zcela neporovnatelné. Kromě oblíbených řetězců můžete na nákup sezónních potravin vyrazit i na farmářské trhy, které se konají obvykle od jara do podzimu.

Rada č. 3: Maso nakupujte v celku

Kilo kuřecích prsou stojí v průměru asi 150 korun. Pokud se vám podaří natrefit na opravdu dobrou akci, pak za kilo zaplatíte zhruba stovku. Za celé kuře ale v průměru zaplatíte asi 90 korun. Po rozbourání z něj máte nejen prsa, ale také horní a spodní stehna i skelet a kůži, kterou můžete použít na poctivý domácí vývar. To samé platí také pro maso, které je od výrobce nakrájené. Proč kupovat pět plátků vepřové krkovice za přemrštěnou cenu, když stačí nakoupit levnější maso v celku a doma ho jednoduše rozkrájet? Vaše peněženka vám bude neskonale vděčná.

Rada č. 4: Vařte doma na několik dnů dopředu

Zajímavým způsobem, jak ušetřit nejen na nákupu, ale též samotné konzumaci je i příprava pokrmů doma. Do restaurací miřte pouze u příležitosti výjimečných událostí. Výrazně můžete ušetřit také tehdy, pokud se při přípravě pokrmů vyhnete polotovarům a nejrůznějším dochucovadlům. Navařit můžete na několik dnů dopředu a cena za porci bude v tomto případě doslova lidová.

Rada č. 5: Prokoukněte triky obchodníků

Nejdražší zboží má zákazní vždy v úrovni očí. To nejlevnější je naopak těsně nad zemí. Potraviny, které zákazníci kupují nejčastěji, jsou obvykle v těch nejodlehlejších koutech prodejny. Čas od času navíc obsluha obchodů zboží přeskládá a zákazníka tak donutí projet celou prodejnu, nikoli zamířit do konkrétního regálu. Možná jste si také všimli toho, že nákupní košíky jsou rok od roku větší. To proto, aby v zákazníkovi evokovaly pocit, že vlastně nic nenakoupil a jeho vozík je poloprázdný. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji