Pivo k jídlu a jídlo k pivu: Co se k čemu hodí?

Rady & tipy 19. 2. 2018

Jaký druh piva nejvíce pohladí vaše chuťové buňky, pokud si dáváte například guláš, rybu nebo palačinky s čokoládou? Každé se hodí k něčemu jinému, s naším doporučením na snoubení piva s jídlem zaručeně nesáhnete vedle.

Pivo k jídlu a jídlo k pivu: Co se k čemu hodí?

I volba piva ovlivní celkovou chuť a dojem jídla

Skvělé jídlo je na stole, hladovým strávníkům se už sbíhají sliny – to je ten správný čas otevřít si lahev dobrého piva. Ale kterou a k čemu? „Výběr je pro milovníky chmelového moku stále větší a správně zvolené pivo může jen podpořit chuť toho kterého pokrmu,“ říká sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký a doplňuje: „Typický český guláš si například žádá světlé pivo s výrazným řízem. Lahodná žebírka nebo poctivý kus hovězího zase skvěle podpoří nefiltrované pivo typu ALE velmi silné hořkosti a se svěžím citrusovým aroma.“ Klasická svíčková se šesti podle něj ještě lépe vynikne, když k ní popíjíte polotmavé pivo sametové chuti. Pořádná pečínka pak bude mnohem kvalitnějším chuťovým zážitkem v kombinaci s hořkým a zároveň řízným světlým pivem.

Výrazné pivo si dejte k rybám a lehkým jídlům

K lehkým pokrmům se hodí výraznější chutě, například těstoviny s rajčatovou omáčkou či pizzu je záhodno zapíjet polotmavým nefiltrovaným pivem s příjemným chmelovým aroma. „Například k dietnější rybě ideálně sedí osvěžující pšeničný ležák s aromatickými tóny ovoce a jemnou hořkostí. Naopak vánoční kapřík a další tučné ryby si zaslouží něco skutečně výjimečného,“ popisuje sládek hanáckého pivovaru. Vyzkoušet můžete například nefiltrovaný ležák s plnou chutí a lehkými tóny karamelu.

Poznejte nepoznané: Dezerty a pivo

Dávat si k sladkostem pivo? Není to zvláštní? Vyzkoušejte a zažijete něco výjimečného. I takové české klasiky, kterými jsou jablečný štrúdl nebo povidlové buchty, se změní v neobvyklou delikatesu, pokud k nim budete pít ochucené pivo s vyrovnaným mixem hořkosti s osvěžující mi tóny exotického ovoce, které parádně podpoří sladkou chuť. Palačinky s čokoládou si naopak užijete s hutnější chutí sladších tónů karamelu tmavého piva, kombinovanou s příjemnou hořkostí.

Tipy Litovel

  • Kapr a jiné tučné ryby: Litovel Václav

Kapříka nejen k štědrovečerní večeři skvěle doplní světlý nefiltrovaný ležák Václav díky své plné chuti s velmi lehkými tóny karamelu.

  • Těstoviny s rajčatovou omáčkou, pizza: Litovel Gustav

Lehké italské jídlo je záhodno zapíjet polotmavým nefiltrovaným speciálem Gustav s příjemným chmelovým aroma.

  • Žebra, hovězí maso: Litovel Ale

Chuť lahodných žebírek nebo poctivého kusu hovězího skvěle podpoří nefiltrované pivo velmi silné hořkosti se svěžím citrusovým aroma.

  • Jablečný štrúdl, povidlové buchty: Litovel Černý citron

K tradičním českým dezertům se úžasně hodí vyrovnaný mix hořkosti tmavého litovelského ležáku s osvěžující chutí citronu.

  • Palačinky s čokoládou: Litovel Dark

Smyslnou chuť čokolády na palačinkách podtrhnou sladší tóny karamelu tmavého piva Litovel Dark, kombinované s charakteristickou hořkostí.

  • Guláš: Litovel Premium

Typický český gulášek si žádá světlé pivo s pořádným řízem. Světlý ležák Litovel Premium je se svou plnou chutí a zlatou barvou ideální volba.

  • Svíčková: Litovel Maestro

Pokud si v restauraci dáte klasickou svíčkovou se šesti, není nic lepšího než popíjet k ní originální polotmavý Litovel Maestro sametové chuti.

  • Pečené maso: Litovel Moravan

Pečínka bude ještě lepším chuťovým zážitkem v kombinaci s tradičním lahodně hořkým a řízným Moravanem.

  • Lehké pokrmy s rybou: Litovel Pšeničný ležák

K lehké rybce se ideálně hodí osvěžující pivo s příjemnými aromatickými tóny exotických koření i ovoce a jemnou hořkostí. Sáhněte po Pšeničném ležáku Litovel.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji