Pochutnejte si na houbové polévce a žloutkových věnečcích

Rady & tipy 2. 5. 2018

Pravá houbařská sezóna začíná sice až v létě, ale proč si nedopřát už teď houbovou polévku z žampionů, které jsou u nás běžně k dostání po celý rok. Na své si přijde i ten, kdo má rád ke kávě něco sladkého. Věnečky se žloutkovým krémem budou chutnat jako z cukrárny. Sejděte se s rodinou u krásně prostřeného stolu a vychutnejte si společně strávené chvíle i dobré jídlo. Pro své recepty vybírejte kvalitní suroviny, které gastronomický zážitek jen umocní.

Pochutnejte si na houbové polévce a žloutkových věnečcích

HOUBOVÝ KRÉM SE SÝROVO-ŠUNKOVÝMI KNEDLÍČKY

Houbový krém s knedlíčky? Že jste ještě tuto kombinaci nevyzkoušeli? Teď je ta správná chvíle. Houbové aroma a kuřecí vývar k sobě perfektně ladí. Sýrovo-šunkové knedlíčky jsou pak pomyslnou třešinkou polévky.

(4 porce, 40 min., náročnost střední)
Ingredience na polévku:

  • 400 g hub (hříbky, žampiony nebo podobné druhy hub)
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 250 ml 30% smetany
  • sůl, pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • hladkolistá petržel

Ingredience na knedlíčky:

  • 1 šalotka
  • 25 g másla
  • 2 lžíce smetany
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • 50 g eidamu v celku
  • 2 plátky šunky
  • lžička nasekané petržele
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce strouhanky

Postup:

  • Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
  • Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje.
  • Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
  • Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar.
  • Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte.
  • Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte.
  • Vmíchejte nasekanou petržel.
  • Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle.
  • Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem.
  • Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku.
  • Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel.
  • Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou, nebo zahustit další strouhankou.
  • Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.

VĚNEČKY SE ŽLOUTKOVÝM KRÉMEM

Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.

(Cca 15 věnečků, 2 hodiny příprava, náročnost vysoká)

Ingredience na těsto:

  • 375 ml mléka
  • 100 g másla
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 5 vajec

Ingredience na krém:

  • 500 ml 30% smetany
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 30 ml rumu


TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí. Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
  • Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
  • Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
  • Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
  • Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
  • Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
  • Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
  • Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
  • Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
  • Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
  • Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji