Poctivé máslové koláče naslano i nasladko

Rady & tipy 1. 7. 2017

Koláč nemusí být vždy jen sladký! Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Vyzkoušejte tyto chutné recepty a vneste do své kuchyně čerstvý vánek netradičních chutí. A to navíc z běžně dostupných ingrediencí. 

Poctivé máslové koláče naslano i nasladko

Foto: Akademiekvality.cz

Špenátový koláč

 Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce.

Ingredience na těsto:

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 6 g soli
  • 1 vejce
  • 60 ml studené vody

  • Ingredience na náplň:

    • 250 ml mléka
    • 250 ml smetany 33%
    • 6 vajec
    • sůl a pepř
    • 250 g čerstvého špenátu
    • 70 g sýru Gran Moravia

    Postup:

    1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
    2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
    3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
    4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
    5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
    6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
    7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.

    Rebarborový koláč

    Také máte rádi kombinaci sladkého a kyselého? Vyzkoušejte rebarborový koláč z třeného těsta, ve kterém nechybí zralé jahody a příjemná chuť kokosu. Pečte z kvalitních a ideálně lokálních surovin.

    Ingredience:

    • 190 g polohrubé mouky
    • 120 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 lžičky kypřícího prášku
    • 50 g rozpuštěného másla
    • 3 vejce
    • 200 g bílého jogurtu
    • 200 g jahod
    • 150 g rebarbory
    • máslo na vymazání formy
    • strouhaný kokos

    Postup:

    1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.
    2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.
    3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.
    4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky.
    5. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
    6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.
    7. Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.
    8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.

    Koláč ze zakysané smetany a rajčat

    Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

    Ingredience na těsto:

    • 280 g hladké mouky
    • 230 g másla
    • 1 vejce
    • 2 lžičky bílého octa
    • 2 lžíce ledové vody
    • sůl, pepř, tymián

    Ingredience na náplň:

    • 4 vejce
    • zakysaná smetana (250 ml)
    • sůl, pepř, muškátový oříšek
    • strouhaný tvrdý sýr
    • 4 rajčata
    • snítka bazalky
    • sůl, pepř

    Postup:

    1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vytvořte sypkou směs.
    2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
    3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
    4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč (o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
    5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut.
    6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
    7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
    8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

    Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

    Partneři Můžeme jíst zdravěji