Podzimní recepty, které skutečně zahřejí

Rady & tipy 25. 11. 2018

Za okny šedivo, sychravo a déšť a teplé sluneční paprsky v nedohlednu. To, že nevlídné počasí ovlivňuje naši náladu, zaznamenalo mnoho z nás. Na podzim a za nekonečně dlouhých nocí v zimě je to však mnohem znatelnější. Co s tím?Vyzkoušejte podzimní recepty, které skutečně zahřejí. 

Kari rizoto

Kari rizoto | Foto: Naturhouse

DÝŇOVÉ KARI SE ZÁZVOREM

Ingredience:

  • 1 dýně hokaido
  • 1 menší lilek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky kari
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst nesolených arašídů
  • olivový olej
  • šalvěj čerstvá nebo sušená
  • sůl a pepř

Postup:

Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do pekáče. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru a se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte asi 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat asi 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s celozrnnou basmati rýži, červenou čočkou nebo quinoou.

PEČENÝ KVĚTÁK S KURKUMOU

Ingredience:

  • 1 květák
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce kurkumy
  • špetka mletého kmínu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rozdělte na růžičky. Ty umístěte do nádoby na pečení a přidejte olej, kurkumu, kmín a sůl a smíchejte dohromady. Nádobu zakryjte alobalem, abyste zabránili spálení růžiček a pečte 35–40 minut. Poté odstraňte alobal a dopečte dalších asi 15 minut.

ZLATÉ MLÉKO

Ingredience:

  • 300 ml mandlového mléka
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 cm skořicové kůry
  • 1 cm zázvorového kořene
  • 3 kuličky pepře
  • med podle chuti

Postup:

Mléko lehce zahřejte. Zázvor oloupejte a rozčtvrťte, poté s celou skořicí, kurkumou a medem přidejte do mléka. Nechejte prohřívat, dokud mléko nezíská syté zlatožlutý odstín. Pak slijte do šálku a poprašte trochou čerstvě mletého pepře.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji