Potřebujete se zchladit? Zkuste polévku!

Rady & tipy 22. 7. 2017

Studené polévky nejsou pro českou kuchyni zrovna typické, avšak zanevřít na ně by byla rozhodně chyba. Kromě toho, že chlazené polévky zasytí a osvěží v horkých dnech, připravují se převážně ze zeleniny, takže štíhlá linie rozhodně neutrpí a jejich příprava je velmi jednoduchá, často jen v jedné nádobě, což znamená, že nestrávíte následně spoustu času u dřezu. Inspirujte se recepty na svěží letní polévky a dopřejte si zdravé ochlazení. 

Potřebujete se zchladit? Zkuste polévku!

Ananasovo-okurková

  • 1 ananas oloupaný a nakrájený na kousky
  • 1,5-2 okurky, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 a 1/2 hrnku 100% ananasového džusu
  • 4 lžičky mleté papričky jalapeño, případně 1 čerstvá
  • 2 jarní cibulky (bílá část)
  • 1/2 hrnku čerstvého koriandru
  • 1/4 lžičky mořské soli

Do nádoby s ostřím pro sekání vložte ananas a okurky. Nádobu uzavřete a nasaďte na ni mixér. Přísady sekejte na stupni 7 po dobu 30 vteřin. Ujistěte se, že je vše důkladně rozsekáno a případně zpracovávejte dalších 15 až 30 vteřin. Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a přidejte všechny ostatní ingredience. Pečlivě promíchejte. Ochutnejte, a pokud je potřeba, přidejte koření. Dejte na min. 30 minut vychladit do lednice a podávejte ozdobené snítkou koriandru.

Tip: Pokud necháte okurky neoloupané, polévka bude krásně zelená a bude obsahovat ještě více vitamínů.

Hráškovo-mátová

  • 1/2 lžíce másla
  • 1 velká šalotka nasekaná nadrobno
  • 2 hrnky kuřecího příp. zeleninového vývaru
  • 10 čerstvých mátových lístků
  • 500 g mraženého cukrového hrášku
  • Sůl a čerstvě namletý pepř k dochucení

V menším rendlíku rozehřejte máslo a při střední teplotě osmažte šalotku do sklovita (trvá to cca 1 minutu). Přidejte vývar, mátové lístky a přiveďte k varu. Nasypejte mražený hrášek a vařte ještě přibližně 4 minuty, dokud zelenina nezměkne. Odstavte z plotny a z polévky vyjměte mátové lístky. Následně celou směs rozmixujte do hladka. Ochuťte solí a pepřem a dejte vychladit do lednice. Před podáváním vložte do každé misky ještě kostku ledu, aby byla polévka opravdu ledová.

Pikantní rajčatová

  • 1 plátek světlého chleba, o tloušťce cca 2 cm, bez kůrky, nakrájený na kostky
  • 2 malé salátové okurky, oloupané a nakrájené nahrubo
  • 1 kg velmi zralých rajčat, spařených, oloupaných a zbavených semínek
  • 1 oloupaný a nadrobno nasekaný česnek
  • 2 polévkové lžíce Sherry octa
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 hrnek studené vody
  • Sůl
  • Pepř
  • Špetka chilli (nemusí být)

Namočte chleba na půl hodiny do misky s ledovou vodou, následně jej rukama pečlivě vymačkejte a přendejte do nádoby, ve které budete polévku připravovat. Poté přidejte všechny ostatní připravené ingredience. Nastavte tyčový mixér na střední rychlost a pečlivě mixujte až do chvíle, kdy bude polévka úplně hladká. Pokud chcete mít jistotu, že se v ní nenachází ani jeden kousek, můžete ji ještě přepasírovat přes jemné síto. Dochuťte solí a pepřem a nechte minimálně dvě hodiny odpočívat v lednici. Před podáváním můžete ještě lehce pokapat olivovým olejem a milovníci ostřejších chutí mohou přidat pár kapek chilli omáčky. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji