Připravte si dokonalou domácí kávu podle zásad doubleshotu

Rady & tipy 16. 5. 2018

Připravit si v domácích podmínkách opravdu dobrou kávu už není v dnešní době takový problém. Na trhu jsou běžně k sehnání veškeré pomůcky od mlýnků přes kávovary a samozřejmě i kvalitní výběrová káva. Vlastně už tedy stačí mít v malíku pár základních zásad, díky kterým z každého zrnka dostanete tu nejlepší odměnu v podobě vyvážené chuti a vůně. Které zásady to jsou, radí Jaroslav Tuček, zakladatel české pražírny doubleshot.

Připravte si dokonalou domácí kávu podle zásad doubleshotu

Foto: doubleshot

1) nepodceňujte kvalitu

Platí u kávy přímá úměra ve vztahu ceny a kvality? Do jisté míry ano, protože tlak většiny supermarketů na nízkou nákupní cenu nedovoluje farmářům věnovat kávovým zrnům tolik péče, ať už jde o šetrnou sklizeň nebo zpracování. V dnešní době již celá řada pražíren poskytuje na svých webových stránkách i na obalech transparentní informace o původu kávy (země a region původu, metoda zpracování, odrůda, termín sklizně…), případně si s vámi na toto téma rádi popovídají.

2) kupujte čerstvě praženou

Čerstvě upražená zrnková káva zabalená v sáčcích s jednosměrným ventilem vydrží obvykle v ideální kvalitě maximálně měsíc, proto vždy zkontrolujte, že je na obalu uvedeno datum pražení a že není starší než několik dnů, maximálně týdnů. Kávu, která už má nejlepší kondici dávno za sebou, poznáte podle palčivého zápachu a zatuchlosti, jinak ale na pohled nepoznáte, zda je káva upražená čerstvě, takže se musíte spolehnout na informace na obale nebo od prodejce.

3) správně skladujte

Kávu vždy skladujte na suchém a chladném místě. Pokud chcete kávu skladovat v ledničce, vždy ji nejdříve přesypte do vzduchotěsné nádoby, aby nemohla absorbovat pachy ostatních potravin. Obecně ale v chladničce být nemusí a i v zavřené skříňce bez přístupu světla vydrží i několik týdnů. Vždy se ale snažte balení spotřebovat max. do 2-4 týdnů. Ideální na skladování jsou vakuové nádoby, ze kterých vytlačíte všechen přebytečný vzduch, jako je třeba dóza Airscape.

4) melte těsně před přípravou

Kávu není dobré mlít dopředu ani kupovat už namletou. Mletá káva totiž velmi rychle oxiduje a dokáže si tak udržet své aroma a chuť jen několik minut po namletí. Dodavatelé kvalitní kávy proto většinou ani namletou neprodávají. Existuje navíc mnoho způsobů přípravy kávy a každá vyžaduje jinou hrubost namletí – na espresso například potřebujete kávu daleko jemnější než třeba na french press.

5) vyberte správný mlýnek

Často neprávem opomíjený mlýnek na kávu představuje důležitý článek ve finální přípravě. Ideální je mít proto mlýnek doma a kávu si namlít čerstvou až těsně před samotnou přípravou. Pořiďte si raději mlýnek s mlecími kameny, ne ten s čepelemi. Čepele se totiž při mletí zahřívají a v teple se z kávy uvolňují oleje, které v zrncích chceme zachovat. Navíc nemele tak rovnoměrně jako mlýnek s kameny.

Pro přípravu jednoho až dvou šálků kávy denně se hodí ruční mlýnky (např. Skerton a Mini Mill). Pokud si připravujete doma kávu častěji nebo preferujete espresso, zvolte elektrické mlýnky (např. Baratza). Cena mlýnků se pohybuje od několika stovek po desetitisíce korun.

6) dodržujte správné poměry

Od vybraného způsobu přípravy kávy se odvíjí nejen hrubost namletí zrnek, ale i poměr kávy a vody. U filtrované kávy se jako ideální poměr uvádí ca. 60g na litr vody, u espressa je to 7 g na 25 ml vody. Při domácí přípravě se proto neobejdete bez přesných digitálních vah, na těch baristických navíc najdete stopky, které pomohou, abyste kávu nepřeextrahovali.

6) i na vodě záleží

Voda z kohoutku má na různých místech rozdílné chemické složení, které může chuť výsledného nápoje pokazit. Pokud máte vodu tvrdou, vyplatí se používat filtr – buď přímo na kohoutku, nebo filtrovací konvici, případně vodu balenou. Důležitá je také teplota vody. V žádném případě byste kávu neměli zalévat vroucí vodou, spálili byste ji. Ideální teplota se pohybuje mezi 90 a 93 °C podle způsobu přípravy, obvykle stačí po cvaknutí rychlovarné konvice vyčkat asi půl minuty. Pokud způsoby přípravy kávy střídáte, oceníte konvici s nastavitelnou teplotou.

7) vynechte „turka“

V českých domácnostech je „turek“ pravděpodobně ještě pořád nejčastějším způsobem přípravy. Proč se mu raději vyhnout? Zaprvé turka většina lidí zalévá právě vroucí vodou a tím kazí chuť kávy. Hlavně ale tím, že káva zůstává na dně po celou dobu pití, dochází k tzv. přeextrahování kávy, což vede k tomu, že se do nápoje z kávy „vylouhují“ i její méně příjemné chutě jako hořkost, trpkost, třísloviny apod. Přitom třeba French Press není o nic složitější metoda přípravy a výsledný nápoj je mnohem lepší.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji