Recepty na podzimní džemování

Rady & tipy 30. 11. 2017

Výroba džemů není disciplína jen na léto. Naopak, využijte dlouhé podzimní večery a připravte si „home made“ výborné marmelády a džemy a naplňte si spíže na zimu. Pokud seženete krásné zavařovací skleničky, pěknou látku na přikrytí víček a kousek lýka nebo přírodního provázku na mašličku, poslouží vám vaše s láskou vyráběné produkty i jako originální vánoční dárek pro kamarádky, kolegyně či babičky. Na skleničku můžete vyrobit i vlastní etiketu a osobní přání.

Recepty na podzimní džemování

Ananasový džem s kardamomem

Co potřebujete: 1 kg očištěného ananasu, 2 g kardamomu, kůru z 1 citronu (ideálně BIO), citronovou šťávu podle chuti, 1 balení želírovacího cukru 4:1

Postup: Smícháme 1 kg očištěného ananasu, pokrájeného na menší kousky, a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

Tip: Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky

Dýňový džem se skořicí

Co potřebujete: 1 kg dýně, skořicový cukr, želírovací cukr 2:1, citronová šťáva podle chuti.

Postup: Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr Labeta, želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Co potřebujete: 1 kg švestek, 4 g kakaa, hořká čokoláda dle chuti, kůra z 1 (BIO) citronu, želírovací cukr 4:1 

Postup: Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Tip: I když použijete kyselejší švestky, želírovací cukr 4:1 by měl bohatě dostačovat ke skvělému výsledku i chuti. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji