Recepty: V hlavní roli mák

Rady & tipy 15. 10. 2018

V jedné makovici je přibližně pět tisíc namodralých semínek. Také receptů s mákem je nespočet. Dovedete si představit, že byste se o tuto ryze českou plodinu – superpotravinu – v podobě makových buchet, koláčků nebo závinů ochudili? Z máku můžete vařit nejenom podle tradičních receptů. Zkuste salát, makové smoothie nebo makové lívance.

Recepty: V hlavní roli mák

Foto: Náš modrý mák

Rýžová kaše s broskvemi malinami, mátou a mákem

Snídaně je základ! Vyzkoušejte tuhle ovocnou snídani, která vás zasytí a příjemně naladí do nového dne. Variant tohoto pokrmu je řada. Využít můžete jakékoliv ovoce, vločky, semínka, ořechy a cokoliv vám chutná.

Recept:

1 osoba; 15 minut

  • 6 velkých lžic rýžových vloček
  • špetka soli
  • 200 ml mléka či rostlinného nápoje
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1/2 broskve
  • hrst malin
  • 1 lžička máku
  • máta na ozdobení

V našem receptu stačí rýžové vločky vsypat do hrnce, přidat mléko, špetku soli a vařit 10 minut. Hotovou kaši servírujte do misky či hlubšího talíře, přidejte pokrájené broskve a celé maliny. Oslaďte agávovým sirupem, posypejte mákem a dozdobte mátou.

Makové lívance se švestkovým rozvarem

Kdo by neměl rád lívance! K snídani, k večeři nebo jako dezert. Už se vám sbíhají chutě? Zkuste do nich přidat mák a přelít švestkovým rozvarem. Kombinace těchto ingrediencí vám doslova učaruje. Lívanečky vypadají pro oko fantasticky, ale stejně tak i chutnají.

Recept:

4 osoby; 45 minut

  • 180 g hladké mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 velké lžíce mletého máku
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka

Švestkový rozvar:

  • 0,5 kg švestek
  • 4 lžíce cukru krupice

Nejdříve smíchejte veškeré sypké ingredience, přidejte vejce, mléko a vše promíchejte ručním šlehačem. Těsto nechejte odstát přibližně 15 minut. Mezi tím si připravte švestkový rozvar. Švestky pokrájejte na menší kousky, přidejte cukr a na mírném ohni povařte 10 minut. Do rozpáleného lívanečníku naběračkou vlijte těsto a smažte z obou stran dozlatova na malém množství slunečnicového oleje nebo másla. Ještě horké lívanečky zalijete švestkovým rozvarem.

Fenyklový salát s jablky, brusinkami a mákem

Křupavý salát, který se hodí jako lehká večeře nebo příloha k masu. Aromatický fenykl má mnoho společného s kmínem, anýzem nebo libečkem. Vůní i chutí může někomu připomínat pendrek. V salátu s jablky a sladkou zálivkou jeho chuť vynikne. Nebojte se neobvyklé kombinace, budete překvapení, jak vám bude chutnat.

Recept:

1-2 osoby; 10 minut

  • 1 střední fenykl
  • 1 jablko
  • hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce celého máku

Zálivka:

  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli + lžička citronové šťávy

Fenykl si podélně rozřízněte a nakrájejte na tenké proužky, stejně tak jablko. Přidejte sušené brusinky a zlehka opražená maková semínka. Vše nakonec zalijete zálivkou z pomeranče, citrónu,oleje a soli.

Maková bábovka s perníkovým kořením

Tento recept je evergreenem mezi recepty na bábovky. I přes jednoduchý recept bude tato „makovka“ odměnou pro všechny, kteří jí ochutnají. Základem je však kvalitní mák. Samotná příprava pak není obzvlášť náročná. Pokud nemáte mlýnek na mák, klidně použijte mák celý.

Recept:

12 porcí; 1 hodina

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g mletého/nemletého máku
  • 2 lžičky perníkového koření

Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Pomalu do něj přidávejte cukr, dokud se nevytvoří pevné špičky. V tento moment začněte zašlehávat žloutky a olej. Do hotové bílkové směsi už jemně vařečkou vmíchejte prosetou mouku, perníkové koření a mák. Hotové těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 150 °C po dobu 50 minut.

Rychlý makový závin

Nestíháte? Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu, ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem.

Recept:

  • 12 osob; 50 minut
  • 6 lžic cukru krupice
  • 200 g jemně mletého máku
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • 1 balíček listového těsta (330 g)
  • 1 vejce

Nejprve si připravte náplň. Mák umelte a vložte do hrnce s cukrem a mlékem. Společně na mírném ohni vařte 10 minut. Stáhněte z ohně a přidejte švestková povidla nebo švestkovo-makovou marmeládu. Vše pořádné promíchejte. Než náplň vychladne, rozválejte si listové těsto. Následně jej potřete makovou náplní a zaviňte. Hotový závin pomažte rozšlehaným vejcem a pečte při 170 °C přibližně 30 minut.

Makovo-banánové smoothie

Recepty na smoothie se už v našich domácnostech zabydlely na stálo. Proto byste neměli vynechat ani tento, který je vhodný i pro vegany. Vyzkoušejte smoothie z rostlinného “mléka“, které si můžete připravit doma. Makový nápoj má vysoký obsah vápníku, a to až 12x vyšší než u kravského mléka.

Recept:

4 osoby; 30 minut

  • 100 g máku
  • 1 l vody
  • 30 g mandlí
  • skořice na špičku nože
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 banány

První krokem při přípravě makovo-banánového smoothie je příprava rostlinného nápoje. Celý mák vložte do mixéru, zalijte litrem vody a mixujte (klidně v několika „vlnách“) dokud není tekutina bílá jako mléko. V tento moment tekutinu přelijte přes cedník vyložený tkaninou. Hotové rostlinné “mléko“ vraťte zpět do mixéru, přidejte skořici, cukr, banány, mandle a vše rozmixujte do jemné konzistence smoothie. Hotové ihned podávejte.

TIP: Pokud vás čas netlačí, nechte namočený mák stát ve vodě 2-3 hodiny a až poté mixujte. Pro rostlinný nápoj si pamatujte jedno jednoduché pravidlo. Na 100 g surovin potřebujete 1 litr vody. Záleží však, jak krémové konzistence chcete dosáhnout.

Pojďte s námi soutěžit

Chcete vyhrát balíček, který obsahuje mlýnek na mák a pravý český mák? Stačí odpovědět na následující jednoduchou otázku.

Kolik zrníček máku přibližně nalezneme v jedné makovici?

a) 500 ks

b) 5 000 ks

c) 500 000 ks

Správné odpovědi zasílejte do 29. října 2018 na soutez@mediaadvice.cz s heslem MÁK, kdy vylosujeme jednoho výherce. Výherce bude kontaktován e-mailem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji