Romantické menu - připravte si ho nejen na Valentýna

Rady & tipy 13. 2. 2017

Tlumené světlo, svíčky, láhev dobrého vína a vynikající jídlo. Valentýn je již za dveřmi a vy jistě přemýšlíte, čím překvapíte svého partnera. Připravili jsme si pro vás několik receptů a k nim vybrali vhodné pití, které potěší milovníky vína i piva.

Romantické menu - připravte si ho nejen na Valentýna

Foto: 123rf.com

Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami


Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!
Budete potřebovat:
  • 300 g hovězí svíčkové,
  • 50 g másla,
  • 1 cibuli,
  • 2 mrkve,
  • 3 stroužky česneku,
  • 40 g rajčatového protlaku,
  • 1 dcl koňaku,
  • 1 snítku tymiánu,
  • bobkový list,
  • ½ litru hovězího vývaru,
  • 1 kg brambor,
  • 50 gramů parmazánu,
  • 250 ml smetany,
  • sůl,
  • muškátový květ,
  • rostlinný olej.
Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a zarestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.
Steaky ze svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 min. odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.

Tip someliéra Davida Krále, dvojnásobného držitele titulu Sommelier ČR:
Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.

Grilované prsíčko marinované v tandoori masala se zeleninovým špízem


Budete potřebovat:

  • kuřecí prsa,
  • koření tandoori masala,
  • sůl,
  • pepř,
  • olivový olej,
  • baby cuketu,
  • patison,
  • cherry rajčata,
  • citron,
  • bylinky dle vlastní chuti.

Kuřecí prsa přes noc marinujeme v bílém jogurtu, tandoori masala, soli, pepři a citronu. Očištěnou zeleninu napícháme na špíz, okořeníme pepřem, solí a bylinkami. Poté pokapeme olivovým olejem a vše vložíme na rozpálený gril. Grilujeme cca 10–15 minut.


Tip someliéra Davida Krále, dvojnásobného držitele titulu Sommelier ČR:

Možná netradiční úprava kuřecího masa, nicméně vynikající. Vyzkoušejte společně s Rulandským bílým pozdní sběr z Vinařství Pavlov – toto víno díky své zlatavé barvě, bohatému aroma a plnější chuti tento pokrm skvěle doplní.


Zálesácká pivní žebra

Pečeným hovězím žebírkům dodá chuťovou tečku pivo. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.

Budete potřebovat:

  • 6 kusů hovězích žeber
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 300 ml piva Litovel Premium
  • 200 ml červeného stolního vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 dcl oleje
  • 150 g rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
  • Jarní cibulka na ozdobu

V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.


Ananas v pivním těstíčku

Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si zamilujete nejen pro partnerské mlsání!

Budete potřebovat:

  • 1 velký ananas
  • 250 ml piva Litovel Černý citron
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • Sůl
  • olej na smažení
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 skořicový cukr

Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronovou šťávu. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji