Šetřete solí!

Rady & tipy 25. 6. 2017

Spotřebitelské prostředí v ČR není na takové úrovni jako v jiných zemích EU. Češi mají v nákupním koši často výrobky, jejichž dlouhodobá nadměrná konzumace způsobuje zdravotní potíže, ať už kvůli obsahu soli, cukru nebo nasycených tuků. Iniciativa Vím, co jím a piju se dlouhodobě snaží edukovat spotřebitele a pomáhat při výběru takových potravin, které doporučené množství rizikových složek nepřekračují. Iniciativa tedy dlouhodobě upozorňuje na malé povědomí spotřebitelů o této problematice a nevůli potravinářských firem ke změnám a k postupnému snižování rizikových živin v potravinách.

Šetřete solí!

Z jakých zdrojů přijímáme nejvíce soli?

  • 75 – 80 % soli přidáno již při výrobě potravin
  • 10 – 15 % používáno při přípravě pokrmů a dosolování
  • 10 % přirozený obsah sodíku v potravinách

Z výše uvedených dat vyplývá, že začít se snižováním obsahu soli v potravinách by měli již samotní jejich výrobci. Když výrobce, který se reformulacemi doposud nezabýval, sníží obsah soli o 10 – 15 % spotřebitel to obvykle vůbec nezaznamená a výrazně to neovlivní ani technologické vlastnosti výrobku. Další jednoduchou možností jak snížit obsah soli ze strany výrobce je například rozšíření sortimentu o nesolené či jemně solené varianty výrobku. Výrobcům to lze doporučit i proto, že trend zdravého životního stylu se pomalu zažívá a své spotřebitele si takové výrobky určitě najdou.

Efektivní prevence

Ze zdravotního hlediska by snížení denního příjmu soli asi na polovinu současného množství znamenalo omezení výskytu cévních mozkových příhod o cca 20% a snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Snížení příjmu soli, resp. snížení obsahu soli v potravinách, je nejefektivnějším způsobem prevence souvisejících zdravotních rizik. Zároveň je to nejekonomičtější řešení ve výrobě a nákupu potravin, ale i při porovnání s výdaji za následnou lékařskou péči.

Spolehlivé informační zdroje

V současnosti existuje velké množství platforem, které poskytují informace o zdravém životním stylu, a které tak ovlivňují zdravotní stav a kvalitu života svých čtenářů. Z toho důvodu je důležité dbát na důvěryhodnost, odbornou garanci a aktuálnost dat. Přehledný a důvěryhodný veřejný zdroj informací v ČR chybí, a tím roste role iniciativ, které stojí na odborném základě, jako je Vím, co jím a piju, ale i partnerských médií.

Autor: Vím, co jím