Strašidelný Halloween? Dýně se bát nemusíte, chutná skvěle!

Rady & tipy 18. 10. 2018

Konec října patří svátku keltského původu – Halloweenu. Slaví se především v anglosaských zemích a to 31. října, postupem času se však dostal do některých českých domácností. Svátek je obdobou českých Dušiček. Nejznámějším symbolem Halloweenu jsou vydlabané dýně, které mají zastrašit zlé duchy. Ať už svátek slavíte nebo jste jen milovníci této oranžové plodiny, určitě ji dejte v kuchyni prostor. Dýně rozhodně nejsou nudnou zeleninou. Naopak, kromě krásných lampionů z nich připravíte skutečně nápadité pokrmy. Hodí se snad do všech jídel a zpracovat jde jakkoliv – vařením, smažením, můžete ji mixovat, zavařovat i nakládat, nebo péct. Díky tomu, že obsahuje železo, jód, měď, fluor, mangan a zinek je navíc zdraví velice prospěšná.

Zapečená plněná dýně

Zapečená plněná dýně | Foto: Tefal

Dýňová polévka

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední dýni hokkaido
  • 2 mrkve
  • kousek zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml kokosového mléka
  • 300 - 400 ml vody
  • 1 chilli papričku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky kari
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr na zdobení

Zázvor, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte. Jestliže má dýně neporušenou slupku, není třeba loupat, stačí jen vydlabat a rozkrájet na malé kousky. Vše přidejte do přístroje Ultrablend look (kromě koriandru). Vyberte funkci pro přípravu krémové polévky. Po dokončení procesu naljte polévku do talířů nebo misek, ozdobte koriandrem a můžete podávat.

Dýňový dip

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci sušeného lahůdkového droždí
  • 3 stroužky česneku
  • chilli
  • šťávu z půlky citrónu
  • ½ dýně hokkaido

Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte měkký střed. I se slupkou nakrájejte dýni na měsíčky a vložte na plech, na který jste si dali pečící papír. Pokapejte lžící oleje a osolte. Dýni pečte asi 20 minut na 200 °C, do měkka. Upečenou dýni nechte vychladnout, poté vložte do mixéru Tefal Ultrablend. Přidejte zbytek olivového oleje a mixujte do hladka. Do dýňového pyré přidejte čerstvě mletý pepř, lahůdkové sušené droždí, oloupaný česnek, chilli, citrónovou šťávu a znovu promixuje. Ochutnejte a popřípadě dochuťte. Dýňový dip se hodí k namáčení zeleniny nebo je výborný k nachos.

Dýňové muffiny

Budete potřebovat:

  • 1 a ¾ hrnku špaldové (nebo jakékoliv jiné polohrubé mouky)
  • ¾ hrnku hnědého cukru
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • ½ hrnku jakéhokoliv mléka (mandlové, sójové, kravské)
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 200 °C a formu na muffiny lehce vymažte tukem nebo vyložte papírovými košíčky. Do mísy k Masterchef Gourmet+ Premium dejte dýňové pyré, mléko, olej a zamíchejte. V jiné míse prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, koření, dobře promíchejte a pomalu přisypávejte do první mísy. Nechte hníst, dokud se nevytvoří hladké těsto, poté vmíchejte vlašské ořechy. Naplňte formičky a pečte 18 – 20 minut. Zda jsou hotové, zjistíte špejlí. Muffiny nechte chvíli chladnout ve formě, poté vyjměte a nechte zcela vychladnout mimo plech.

Zapečená plněná dýně

Budete potřebovat:

  • 1 – 2 ks dýně hokaiido (lze to i s jinou dýní)
  • 4 ks sušených rajčata v oleji
  • 1 ks menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • trochu tymiánu
  • pepř
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • mleté maso
  • tvrdý sýr

Dýni umyjte a rozpulte ostrým nožem. Vydlabejte střed tak, aby vám kolem obvodu zbýval tak 1 centimetr dužiny. Pokud si chcete udělat vlastní pražená dýňová semínka, schovejte si je na později nebo postačí i koupená. Vydlabané dýni lehce seřízněte spodek, pro lepší stabilitu. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby, vyhřáté cca na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Dužinu nakrájejte na kostky a rajčata nakrájejte nadrobno. Taktéž cibuli a česnek, který osmahněte na oleji z rajčat společně s tymiánem. Přidejte mleté maso. Jakmile se maso zatáhne, vložte dýni a rajčata a duste tak 10 minut na mírném ohni. Vyndejte změklé dýně z trouby, naplňte je připravenou směsí a posypte tvrdým sýrem. Gratinujte dozlatova. Na talíři zdobte dýňovými semínky.

Pečená kachna na pomerančích s dýní

Budete potřebovat:

  • 2 kachní vykostěná stehna
  • 1 lžíci sádla
  • ½ dýně hokkaido
  • 2 pomeranče
  • 1 lžíci balsamika
  • 1 lžíci medu
  • 1 snítku rozmarýnu
  • pomerančový likér
  • sůl a pepř
  • 150 ml vody

Kachní stehna vykostěte a překrájejte na poloviny. Osolte a opepřete. Vložte do Tefal Multicooker 12v1. Trochu teplé vody smíchejte s medem a balsamikem. Stehna přelijte zálivkou, přidejte lžíci sádla a vložte rozmarýn. Multifunkční hrnec zavřete a zapněte na program FRY. Nechte 10 minut opékat. Mezitím si nakrájejte dýni i se slupkou a oloupejte a nakrájejte pomeranče. Po uplynutí stanovené doby otevřete víko. Přilejte vodu a lžíci likéru, přepněte na STEW a nastavte 60 minut. Na posledních 20 minut programu vložte síto s dýní a pomeranči a spolu dodělejte spolu. Podávejte například s divokou rýží.

Dýňové donuty

Budete potřebovat: 

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžíci dýňového koření
  • špetku soli
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • ¼ hrnku dýňového pyré
  • ¼ hrnku jablečného džusu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje 

Na polevu: 

  • 180 g moučkového cukru
  • 3-4 lžíce horké vody
  • 1 lžičku rozehřátého másla potravinářské barvivo

V jedné misce smíchejte suché ingredience, ve druhé smíchejte všechny mokré ingredience. Suchou směs poté postupně vmíchejte do mokré směsi. Formu na donuty vytřete trochou oleje a dejte péct. Mezitím si připravte polevu. Moučkový cukr prosejte do misky, přidejte horkou vodu, máslo a barvivo. Třete, dokud není poleva hladká a tuhá. Jestliže nechcete používat potravinářské barvy, stačí přidat lžičku dýňového pyré. Ozdobit můžete dle svých možností a představ, fantazii se meze nekladou, určitě vám rády pomohou i děti.


Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji