Tipy a nápady jak si zpříjemnit chladné měsíce

Rady & tipy 26. 2. 2018

Chladné zimní období znamená změnu ve volbě vhodného vína. Na rozdíl od lehkých letních bílých vín častěji sáhneme po červených vínech, která nás zahřejí a také se lépe hodí k výživnějším zimním pokrmům. Proč tomu tak je a která si vybrat? Poradí vám sommelier David Král.

Tipy a nápady jak si zpříjemnit chladné měsíce

K zimě patří spíše červená vína

Zatím co v létě jsZou jasnou volbou osvěžující a lehká bílá vína, zimní měsíce se nesou ve znamení červených vín . „Právě červená vína bývají těžší, za což může poměr kyselin a tříslovin, který získávají díky delší maceraci, čili delšímu ležení namletých hroznů před lisováním,“ vysvětluje David Král, hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT. „Tato vína se lépe hodí k těžším a výživnějším pokrmům, které si v zimě dopřáváme častěji. Svou roli hraje v sezonní oblibě červených vín také skutečnost, že by měla být servírována při teplotě 16 až 19 stupňů, čímž se lépe rozvine jejich chuť a vůně,“ vysvětluje.

Máte rádi i něco sladšího?

Sáhnout můžeme i po sladších sektech, které se hodí nejen k dezertům, ale také k marinovanému masu či sýrům s ušlechtilou plísní. „Například červený sekt Chateau Belveder doux skvěle doplní jak čokoládové dezerty, tak steak s vinnou omáčkou nebo kachní prsa,“ upozorňuje David Král. Než tedy sáhnete po klasickém „svařáku,“ vyzkoušejte nejprve kvalitní červená vína či sekty, které ideálně pasují do zimního období.

Tipy sommeliera

Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2016

Suché červené víno rubínové barvy s elegantní vůní lesního ovoce, kombinovanou s jemným nádechem kouře a vanilky. Svou šťavnatou chutí s příjemnou tříslovinkou ideálně doplní steaky, pečené vepřové či hovězí maso nebo sýry s ušlechtilou bílou plísní.

  • Cena: 139 Kč

Habánské sklepy Svatovavřinecké 2013 pozdní sběr

Víno tmavě granátové barvy s fialovými odlesky a ovocnou vůní lesních plodů i pečených švestek. Kromě kvalitních plísňových sýrů se skvěle hodí k dušenému tmavému masu i zvěřině.

  • Cena: 190 Kč

Chateau Belveder doux

Ušlechtilý sladký sekt, vyráběný tradiční metodou kvašení v lahvi po dobu minimálně 12 měsíců. Již více než 50 let okouzluje svou sytě rubínovou barvou a osvěžující chutí s příjemnou kyselinkou. Tu oceníte v kombinaci s masy v pikantních marinádách či čokoládovými dezerty.

  • Cena: 195 Kč

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji