Tipy na recepty, které chutnají po Itálii

Rady & tipy 12. 7. 2017

Italská kuchyně je považovaná za jednu z nejlepších na světě. Její pestrosti a barevnosti se vyrovná málokterá gastronomie. Kombinace masa, zeleniny, upravované na nespočet způsobů, a těstovin, jejichž počet druhů dosahuje až čísla 400, z ní dělá opravdovou královnu. 

Dortík ze smažených lilků s čerstvou burratou a parmazánem

Dortík ze smažených lilků s čerstvou burratou a parmazánem

Dortík ze smažených lilků s čerstvou burratou a parmazánem

Tento slaný „dezert” si zamilují všichni, kdo mají rádi lehké jídlo s převahou sýra. Určitě jím oslníte na letní party či menší rodinné oslavě. Báječně se snoubí s vínem Umbria Grechetto IGT, Bianco Fiordaliso, Roccafiore. Jeho recept není složitý.

Recept:

Lilek nakrájejte na kolečka vysoká asi 1 cm, obalte je v mouce a osmažte dozlatova. Hotové lilky nechte okapat na papírové utěrce. Mezitím nakrájejte na tenká kolečka burratu. Na každý talíř položte opečený lilek, na něj plátek burraty, polosušené rajče, lístek bazalky a nepatrně osolte. Postup opakujte, dokud na každém talíři nevytvoříte čtyři vrstvy. Poslední vrstvu posypte strouhaným sýrem parmigiano.

Ingredience (vyjde na 4 porce):

  • 16 polosušených rajčátek
  • 600 g lilků
  • 120 g sýru burrata
  • 120 g sýru parmigiano
  • 16 lístků čerstvé bazalky
  • Hladká mouka podle potřeby
  • Olej na smažení
  • Sůl podle potřeby

Tortelli plněné pikantním salámem a ricottou s čerstvými zelenými lusky

Těstoviny neboli pasta mají v italské kuchyni výsostní postavení, proto jsou vždy servírovány jako hlavní jídlo. Dají se upravit na 100 a 1 způsob a rozhodně nemusíte zůstávát pouze u ověřených kombinací. Rozšiřte svůj arzenál receptů o domácí plněné tortelliny. Tento nedělní oběd společně s vínem Umbria Grechetto IGT, Fiorfiore, Roccafiore vás přenese na italskou rivieru.

Recept:

Nejprve si připravte těsto na tortelli – do misky nasypte mouku, přidejte rozklepnutá vejce a energicky hněťte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Hotové těsto přikryjte fólií a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.

Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň – salám nasekejte najemno a vložte do mísy. Přidejte ricottu, nastrouhaný sýr parmigiano a špetku soli. Promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, a hotovou náplň dejte do lednice.

Odpočaté těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce 2–3 mm. Z vyváleného těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 6 cm a na každé kolečko navršte lžičku náplně. Každé kolečko přeložte napůl do tvaru půlměsíce, navlhčete okraje a dobře přitiskněte.

Připravte si omáčku – do pánve vlijte olej a orestujte na něm stroužek česneku, přidejte rajčátka a lusky a orestujte.

Tortelli uvařte ve vroucí vodě 6–7 min. Hotové tortelli promíchejte s omáčkou a podávejte.

Ingredience (vyjde na 4 porce):

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky typu 00
  • 2 středně velká vejce
  • Na náplň:
  • 160 g pikantního salámu
  • 160 g ricotty
  • 80 g sýru parmigiano

Na omáčku:

  • 120 g rajčátek Datterino
  • 80 g čerstvých zelených lusků
  • Extra panenský olivový olej, sůl a pepř podle potřeby
  • 1 stroužek česneku

Hovězí svíčková s omáčkou demi-glace

Recept na hovězí svíčkovou bývá rodinným pokladem, který se dědí z generace na generaci. Domácí svíčkovou od babičky pozná každý. Netřeba však být striktně konzervativní. Kořenová zelenina částečně zůstala, omáčka však získala vůni italských bylinek – tymiánu a rozmarýnu, kombinace, kterou by u svíčkové možná málokdo očekával. Pokrm doporučujeme podávat s vínem Umbria Rosso IGT, Prova d'Autore, Roccafiore.

Recept:

Nejprve si připravte omáčku „fondo bruno” – hovězí kosti rozdělte na větší kusy a dejte péct do trouby na 200 °C na 20 minut, dokud neztmavnou. Mezitím si očistěte mrkev, cibuli a celer a nakrájejte je na kousky. Do velkého hrnce vlijte olej a osmažte na něm zeleninu společně se lžičkou rajčatového koncentrátu. Jakmile se kosti dopečou, přidejte je k zelenině a podlijte vínem. Přidejte studenou vodu, česnek, rozmarýn a tymián a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 5–6 hodin. Hotovou omáčku přeceďte a dejte stranou.

Do pánve vlijte 300 ml omáčky „fondo bruno” a 100 ml červeného vína a vařte cca 1 hodinu, dokud se omáčka nezredukuje. Osolte, opepřete podle chuti.

Svíčkovou grilujte 8 minut z každé strany a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte společně s redukcí omáčky „fondo bruno”.

Ingredience (vyjde na 4 osoby):

  • 1 kg hovězí svíčkové (250 g na porci)
  • 100 ml červeného vína (doporučujeme víno Prova d’Autore z vinařství Roccafiore)
  • Extra panenský olivový olej, pepř, sůl podle potřeby
  • 300 ml omáčky „fondo bruno”
  • Na omáčku „fondo bruno”:
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 kg hovězích kostí
  • 30 g rajčatového koncentrátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 l studené vody
  • Rozmarýn, tymián podle potřeby
  • Extra panenský olivový olej

Pravou chuť Itálie můžete okusit v pražském Wine Foodu – českém specialistovi na produkty italské provenience. Jeho kuchaři pro vás denně kouzlí chuťové poklady, kterým snadno podlehnete. Šéfkuchař Luca Caravaggi se rozhodl s vámi podělit o své tři recepty, z nichž je Itálie cítit už na první pohled. Ke všem pokrmům doporučuje nalévat víno z vinařství Roccafiore, které gurmánský zážitek ještě umocní.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji