Tři tipy pro letní osvěžení

Rady & tipy 29. 7. 2017

Se stoupajícími teplotami se chutě na hutné omáčky a smažená jídla blíží bodu mrazu. Přichází čas na něco lehčího a také pořádně osvěžujícího! Nezáleží na tom, jestli hledáte inspiraci na večeři po horkém dni nebo chcete překvapit své kamarády novým drinkem. Z následujících tipů si určitě vyberete.

Tři tipy pro letní osvěžení

Česneková bruschetta s rajčaty

Co potřebujete:

  • 6 lžic česnekového dressingu
  • 600 g nejrůznějších odrůd rajčat
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • drcený pepř
  • citronovou šťávu
  • špetku cukru
  • 200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/
  • bylinky na ozdobu
  • bruschettu (chleba, olivový olej, česnek, sůl)

Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citronovou šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka česnekový dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě lehce přisolit. Podáváme s opečenou bruschettou potřenou česnekem, pokapanou olivovým olejem a posypanou solí.

Jelínkova meruňková zmrzlina

Co potřebujete:

  • 250 g měkkých meruněk
  • 300 g cukru
  • 250 g bílého jogurtu
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l sladké smetany
  • Meruňkovici Rudolf Jelínek

Meruňky omyjeme, vypeckujeme, přilijeme meruňkovici (dle chuti) a rozmixujeme. Do hlubší nádoby nalijeme mléko, přidáme cukr, sladkou smetanu a rozmixované meruňky s meruňkovicí, vmícháme bílý jogurt a za častého míchání směs na mírném plamenu zahříváme – nesmí se vařit! Pak necháme vychladnout, přendáme do vhodné nádoby a za občasného promíchání zamrazíme.

Klasický portugalský Mazagran

Co potřebujete:

  • plechovku Mazagrande
  • 60 ml tmavého rumu
  • plátky čerstvého citronu
  • led

Sklenici naplníme ledem, přidáme rum a dolijeme ledově vychlazeným Mazagrande. Ozdobíme plátky čerstvého citronu.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji