Už jste ochutnali zelenou čokoládu?

Rady & tipy 26. 5. 2017

Čokoláda je nesmrtelná dobrota, které odolá opravdu málokdo. V malém množství a kvalitních variantách má dokonce příznivé účinky na lidský organismus, dokáže uvolňovat endorfiny (hormony štěstí) a dobíjet energii. Většinou jsme zvyklí si čokoládu kupovat, ale co takhle si ji vyrobit doma a ne jen tak ledajakou?

Zelená čokoláda s MatchaTea

Zelená čokoláda s MatchaTea | Foto: MatchaTea

Velmi oblíbenou surovinou je v poslední době MatchaTea – zelený čaj z Japonska v neobvyklé práškové podobě. Používá se jak k výrobě nápojů, tak jako přísada do nejrůznějších jídel, zejména dezertů, vy si jej teď můžete přidat i do čokolády. Kromě toho, že skvělé chutná, má také spoustu zdravotních benefitů. MatchaTea obsahuje velké množství antioxidantů označovaných katechiny, jejich podstatnou část tvoří katechin EGCG, který podporuje zrychlení metabolismu. Dále je bohatý na aminokyselinu L-theanin, která dokáže uklidnit mysl, zlepšuje soustředění a paměť. Obsahuje vlákninu, proteiny, vitaminy (A, E, C) a minerály (železo, vápník, draslík, zinek). „Důležitou látkou je theofylin, který stimuluje podobně jako kofein, na rozdíl od něj je však uvolňování energie postupné,“ dodává Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz.

MatchaTea je zkrátka takovým zeleným zázrakem. Nevěříte? Zkuste třeba tyto recepty na zelené čokoládové variace:

Matcha čokoláda se šlehačkou

Matcha čokoláda se šlehačkou

Ingredience:

  • 400 g bílé čokolády – nastrouhané, nadrobno nakrájené nebo v podobě chocolate chips
  • 125 g plnotučné šlehačky
  • 25 g másla
  • 2 lžíce MatchaTea

Postup přípravy:

  1. Máslo nakrájejte na drobné kousky a dejte na chvíli bokem.
  2. Šlehačku nalijte do hrnce a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Přitom ji pečlivě pozorujte, pokud se u okraje objeví bublinky, odstavte pánev ze sporáku.
  3. Do horké smetany přidejte bílou čokoládu a máslo. Důkladně promíchejte, dokud se všechny přísady dokonale nespojí.
  4. Když je směs jednotná, přisypte k ní MatchaTea (nejlépe přes síto, dejte si pozor na hrudky) a opět důkladně promíchejte.
  5. Směs vylijte na menší plech vyložený pečicím papírem.
  6. Nechte ztuhnout v lednici na několik hodin, nejlépe přes noc. Horní část můžete ještě předtím pro ozdobu posypat práškem MatchaTea.
  7. Hotovou čokoládu pak nakrájejte na čtverečky (nejlépe to jde nahřátým nožem) a můžete podávat.7

MatchaTea brownies s bílou čokoládou

Brownies jsou v podstatě čokoládou, která získala tak trochu nový rozměr. Zkuste je v této zelené variantě a nebudete chtít nikdy jinak.

Matcha brownies

Ingredience:

  • 200 g bílé čokolády (budete-li chtít brownies nakonec dozdobit, připravte si čokolády o něco více)
  • 140 g másla
  • 225 g cukru krupice
  • 2 celá vejce a 1 žloutek
  • 85 g hladké mouky
  • 25 g MatchaTea

Postup přípravy:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Asi 150 g čokolády spolu s máslem rozpusťte v hrnci nad parou.
  2. Vejce pečlivě rozšlehejte a postupně do nich přidávejte cukr a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou.
  3. Opatrně přimíchejte mouku smíchanou s MatchaTea a následně přidejte zbylých 50 g čokolády nalámané na kousky.
  4. Vzniklou směs vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C 30-35 minut. Průběžně kontrolujte s pomocí špejle, pokud ji vytáhnete suchou, brownies jsou hotové.
  5. Chcete-li, dozdobte pomocí rozpuštěné čokolády nebo jakkoliv vás napadne. Fantazii se meze nekladou.¨¨

Matchamousse

Oblíbenou tradičně čokoládovou pochoutkou je čokoládová pěna neboli mousse. Zkuste si jí protentokrát vytvořit nazeleno.

Matchamousse

Ingredience:

  • 1 čajová lžička MatchaTea
  • 250 ml plnotučné smetany
  • 120 g nasekané bílé čokolády
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  1. V hrnci důkladně smíchejte MatchaTea s 1 lžící smetany, míchejte tak dlouho, až se vytratí všechny hrudky.
  2. Smíchejte se 3 dalšími lžícemi smetany a přidejte čokoládu.
  3. Umístěte čokoládu se smetanou nad páru a za občasného míchání nechte rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu odstavte ze sporáku a nechte vychladnout, občas promíchejte.
  4. Mezitím ve velké míse smíchejte zbylou smetanu a vanilkový extrakt a vyšlehejte do tuha.
  5. Smíchejte polovinu vyšlehané smetany s rozpuštěnou čokoládou a následně přidejte zbytek smetany.
  6. Pěnu rozdělte do 4 menších mističek nebo hrníčků a nechte ji odležet v lednici asi 2 hodiny. Můžete dozdobit šlehačkou, oříšky nebo ovocem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji