Velikonoční recepty s BIO moukami – péct zdravěji není vůbec těžké!

Rady & tipy 30. 3. 2018

Těšíte se na tradiční velikonoční pečení, všechnu tu vůni a jarní atmosféru kolem? Co to letos zkusit o něco zdravěji a zařadit do svých receptů BIO mouky? Nebo rovnou využít naše tři recepty? Vyzkoušejte, že rozdíl v kvalitě a původu použité mouky je na talíři opravdu znát.

Velikonoční recepty s BIO moukami – péct zdravěji není vůbec těžké!

Foto: www.probio.cz

Bio mouky

„Bio mouky neobsahují žádné zbytky chemie nebo jiných škodlivých látek. Jsou namlety tradiční technologií v bio mlýně, a to z obilí, které vyrostlo na čisté půdě a bylo vypěstováno s ohledem k přírodě i lidskému zdraví. Poznáte to i na jejich chuti,“ říká Barbora Hernychová, produktová manažerka české firmy PROBIO. Vyzkoušejte následující tři recepty, nebudete litovat.

Makový mazanec ze špaldové mouky

Ingredience:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 g bílé pšeničné mouky
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • 200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje ISOLA BIO
  • 60 g hrozinek
  • Citrónová kůra, nebo Cukr citrónový Amylon
  • muškátový oříšek
  • 50 g Lískových ořechů celých Bioharmonie
  • 50 g Modrého máku Bioharmonie
  • sůl

Postup:

Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje (například Rýžového lískooříškovéhonápoje ISOLA BIO) rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo cukr citrónový Amylon. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Velikonoční beránek z bio pšeničné mouky

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 250 g cukru třtinového BIOHARMONIE
  • 6 polévkových lžic oleje na pečení a smažení BIOLINIE
  • 6 polévkových lžic horké vody
  • 250g pšeničné mouky bílé polohrubé BIOHARMONIE
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva AMYLON
  • 1 vanilkový pudink
  • 6 kávových lžiček citronové šťávy
  • 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, 2 koření hřebíčku

Postup:

Pečeme v keramické formě na pečení beránka, forma se skládá ze 2 částí.

Žloutky utřeme s cukrem, přidejte olej a horkou vodu a vyšlehejte do husté pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidejte citronovou kůru a vmíchejte do žloutkové pěny. Z bílků, citrónové šťávy a soli ušlehejte tuhý sníh a ručně vmíchejte do těsta.

Oba díly formy na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do většího dílu nalijte těsto, přiklopte druhým dílem formy, položte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Prvních 20 minut pečte na 200 °C, dalších 30 minut pečte na 150 °C. Po té formu vyjměte a zkuste pomocí špejle, zda je beránek dobře propečený.

Nechte vychladnout ve formě, po té vyklopte na tác. Pocukrujte, nebo jej polijte čokoládovou polevou. Očička zdůrazněte 2 ks kořením hřebíčku, na krk uvažte barevnou mašličku. Kolem beránka nasypte barevná vajíčka nebo lentilky a máte krásnou dekoraci na velikonoční stůl.

Velikonoční jidáše s višňovou polevou

Ingredience:

  • 1 balení droždí (42 g)
  • 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE
  • 100 ml mléka
  • 250 g másla
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • kůra z 1 citrónu
  • 2 vejce
  • 350 g bílé pšeničné mouky hladké BIOHARMONIE
  • 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté BIOHARMONIE
  • Višňová omáčka:
  • 400 g mražených višní
  • 20 g vanilkového cukru
  • 150 g medu
  • 100 ml vody (dle hustoty)
  • Postup:

    Jidáše:

    Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a cca 100 ml vlažného mléka. Promícháme a necháme v teple vzejít (asi 15 minut). Máslo utřeme s 50 g třtinového cukru, přidáme vanilkový cukr, špetku mořské soli, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a vejce. Přidáme prosátou mouku a prohněteme.

    Přidáme vzešlý kvásek a hněteme na hladké těsto. Z těsta vykrajujeme váleček, který rozdělíme na 16 kusů.

    Každý kus těsta rozválíme na váleček dlouhý cca 30 - 35cm a obalíme ho ve třtinovém cukru. Z jednotlivých obalených válečků vytvoříme podkovy, které zatočíme kolem sebe tak, aby vznikly pletýnky. Umístíme je na vymaštěný plech a necháme v teple dokynout. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 15 - 20min.

    Višňová omáčka:

    Mražené, vypeckované višně vložíme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu, krátce povaříme (do změknutí), rozmixujeme ponorným mixér a dle chuti dosladíme medem.

    Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

    Partneři Můžeme jíst zdravěji