Vitamin K – pomocník, o kterém příliš nevíme

Rady & tipy 28. 8. 2018

Trpíte častými zlomeninami a nevíte proč? Nebo se vám spouští bez příčiny krev z nosu a špatně se hojí modřiny? Pokud jste alespoň jednou odpověděla ano, měla byste zbystřit - možná vám chybí vitamin K. Jak ho doplnit a kde ho najít se dočtete v článku.

Vitamin K – pomocník, o kterém příliš nevíme

Co je vitamin K?

„Vlastně bychom měli hovořit o skupině vitaminů K, protože rozlišujeme tři druhy: K1, K2 a K3. Vitaminy skupiny K jsou rozpustné v tucích (třeba jako vitamin A) a každý druh má jinou úlohu v lidském organizmu“, vysvětluje MUDr. Jana Čepová, PhD., z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie, 2. LF a FN v Motole. Role vitaminu K1 spočívá v tom, že slouží jako prostředek zajišťující správnou srážlivost krve. Jeho dostatečná hladina v těle omezuje vznik modřin, omezuje nadměrné krvácení při menstruaci či krvácení z nosu a je také např. prevencí nadměrného krvácení u novorozenců.

Vitamin K2 má roli úplně jinou. Vitamin K2 společně s vitaminem D napomáhá správné mineralizaci kostní tkáně a hospodaření s vápníkem v organizmu. Vitamin K2 určuje, kam se vápník bude ukládat. Byly popsány další pozitivní účinky vitaminu K2 na lidský organizmus. Již byl zdokumentován vliv na výskyt diabetu mellitu 2. typu, byly též zjištěny protizánětlivé účinky a byly prokázány protirakovinné účinky. Dále byla popsána spojitost nízkých hladin vitaminu K2 s výskytem Alzheimerovy choroby.

Ve kterých potravinách se vitaminy skupiny K nachází?

Vitamin K1 nacházíme převážně v listové zelenině, špenátu, kapustě, ale také v olivovém oleji, luštěninách nebo brokolici. Lidé nejsou schopni vstřebat více jak 200 ug vitamin K1 denně.

Vitamin K2 je v malém množství produkován střevními bakteriemi, ale je také obsažen v některých potravinách, především živočišného původu. Můžeme ho ale také najít ve fermentovaných potravinách, nejbohatším zdrojem jsou fermentované sójové boby „natto“. Pro českou populaci mezi snadněji dostupné potraviny s vitaminem K2 patří převážně tvrdé sýry, maso, tvaroh, játra, vejce či kysané zelí.

Vitamin K3 je syntetický a v České republice platí jeho zákaz podávání lidem.

A jak je to s doporučenou denní dávkou vitaminu K?

Dospělý muž či žena by měli denně přijímat 70-120 µg vitaminu K. V České republice jsou dle vyhlášky č. 450/2004 Sb. a novely 330/2009 Sb. maximální doporučené denní dávky vitaminu K 75 µg. U novorozenců do šesti měsíců by měla být denní dávka 2 µg. MUDr. Jana Čepová, PhD., ještě upřesňuje: „Přesný doporučený denní příjem vitaminu K2 je předmětem klinických studií, s novými poznatky o vitaminu K2 se odborná i laická veřejnost postupně seznamuje“.

V literatuře se uvádí, že populace ve vyspělých zemích přijme ze stravy jen asi 10 % doporučené denní dávky vitaminu K2.

MUDr. Jana Čepová, Ph.D., k tomu dodává: „Doporučila bych nejen ženám, ale i mužům, aby zvýšili příjem vitaminu K2 ve stravě nebo formou vhodných potravinových doplňků“.

Potravina Množství Vitamin K2 (μg)
Vaječné žloutky100 g 29,1 – 33,5
Kuřecí maso100 g5,8 – 11,3
Vepřové maso100 g0,2 – 9,9
Hovězí maso100 g1,1 – 9,3
Sýr100 g4,7 – 10,2
Mléko100 g0,8 – 1,0
Fermentované sójové boby100 g939 - 998

Jak zjistíme, že nám vitamin K chybí?

Nedostatek vitaminu K1 se může projevit potížemi se srážlivostí krve, jako je zvýšená tvorba a delší hojení modřin, silná menstruace. Nedostatek vitaminu K2 většinou nepoznáme.

Co říci závěrem

Vitamin K patří do stejné skupiny jako vitaminy A, D a E, ale ve srovnání s nimi toho o něm moc nevíme. Přitom jeho účinky na organizmus jsou veskrze pozitivní, říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D., a dodává: „Pomáhá předcházet osteoporóze, zvyšuje hustotu kostního materiálu (čili množství vápníku v kostech), redukuje i riziko zánětů.Naproti tomu jeho nedostatek může vést k ateroskleróze a osteoporóze a ke zvýšenému riziku zánětů“.

Nedostatku obou typů vitaminu K se dá zabránit prevencí, do které patří vyvážená strava a pestrý jídelníček. Velkou chybou jsou i tzv. zázračné diety a alternativní způsoby výživy. Problém deficitu nejen vitaminu K může nastat rychleji, než si uvědomujeme a může nám způsobit dlouhodobé zdravotní problémy. Další informace najdete na www.jsemstalekost.cz.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji