Vychutnejte si skvělé letní recepty z oblíbených surovin

Rady & tipy 21. 6. 2017

I z běžného nákupu s oblíbenými položkami je možné vytvořit originální menu, které umí překvapit. Stačí popustit uzdu fantazii a nechat vyniknout kvalitní suroviny. Vsaďte na dobré potraviny a připravte si tři skvělá jídla s hráškem, zeleninou na grill a malinovou dření. Uspokojí náročné gurmány a vyberou si i milovníci jídla, kteří nemají času nazbyt při přípravě.

Vychutnejte si skvělé letní recepty z oblíbených surovin

Lososové špízy

Vyzkoušejte lososové špízy se zeleninou na grill. Jsou snadné, rychlé a zdravé. V létě přijdou vhod jako lehká večeře nebo je můžete využít jako alternativu při grilování masa. Co budete potřebovat?

  • 450 g mražené zeleniny na grill
  • 500 g filet z lososa
  • koření na ryby
  • citron
  • sůl

Filet z lososa nakrájejte na menší kousky, nejlépe na kostky. Mezi tím nechte zeleninu na grill povolit v mikrovlnné troubě, a to zhruba dvě minuty v rozmrazovacím programu. Zeleninu však můžete nechat rozmrazit také přes noc v misce. Na špejle střídavě napichujte lososa a zeleninové kousky. Špízy okořeňte a pokapejte citronem. K tepelné úpravě můžete použít grill nebo troubu. Tu nahřejte na 180 stupňů a pečte čtvrt hodiny na pečicím papíře. A pokud vám náhodou nějaký špíz zbyde, stačí ho stáhnout ze špejle a po vychladnutí zamíchat s rýží. Tento studený salát s lososem, zeleninou a rýží pak přijde vhod třeba k večeři.

Bramborové placičky v sýrovém těstíčku

Bramborové placičky s hráškem v sýrovém těstíčku můžete využít jako hlavní jídlo, ale také jako přílohu. Výborně se hodí například ke králičímu hřbetu s bylinkovou omáčkou. Pokud je necháte hrát prim, doplňte je malým zeleninovým salátem. V obou případech vás překvapí spojením zajímavých chutí. Na přípravu budete potřebovat asi tři čtvrtě hodiny, ale nenechte se odradit čekáním - výsledek stojí za to!

Budete potřebovat:

  • 350 g mražený hrášek
  • 500 g vařených brambor
  • 230 g bramborového těsta
  • 40 g sádla
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce bramborového škrobu
  • sůl
  • mletý černý pepř

Ingredience na sýrové těstíčko:

  • 500 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g nivy
  • 50 g uzeného eidamu
  • olej na smažení
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 vejce

Uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte k nim rozmražený hrášek, vejce, bramborové těsto a škrob. Osolte a opepřete a dobře promíchejte. Nechte těsto chvíli odpočinout. Mezi tím smíchejte mléko, vejce, hladkou mouku a nastrouhaný sýr a vytvořte sýrové těstíčko. Z bramborového těsta vytvořte placičky a namáčejte je v sýrovém těstíčku a osmažte je.

Marcipánové koblížky v mandlích s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou

Na závěr si pochutnejte na zajímavém dezertu s malinami, které k létu patří. Marcipánové koblížky jsou vynikající tečkou po dobrém obědě a jejich příprava je překvapivě jednoduchá. Připravte si:

  • 80 g malinové dřeně
  • 0,1 l mléka
  • 0,3 l smetany 33 %
  • 0,1 l bílého vína
  • 200 g piškotů
  • 100 g plátků mandlí
  • 80 g marcipánu
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
  • 5 žloutků
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 jablko
  • olej na smažení

Piškoty rozdrťte a smíchejte s nastrouhaným jablkem a nastrouhaným marcipánem. Přidejte 3 žloutky, část plátků mandlí a všechno dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky, které obalíte nejprve v rozmíchaném žloutku s mlékem a poté ve zbylých mandlích. Připravené kuličky smažte dozlatova a nechte je odkapat na papírových utěrkách. Pak si připravte vanilkovou pěnu, kterou uděláte z bílého vína, vanilkového cukru a žloutku, vše vyšlehejte ve vodní lázni do pěny a opatrně přidejte smetanu. Marcipánové kuličky podávejte s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou, kterou připravíte z rozmražené a promíchané malinové dřeně.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji