Vyžeňte nudu z kuchyně se zdravými melounovými recepty

Rady & tipy 10. 7. 2017

Každý, kdo často vaří, dobře ví, jak je náročné udržet jídelníček zdravý a s nápadem. V každodenním shonu je snadné sklouznout k několika osvědčeným receptům. S nimi se ale může do kuchyně nenápadně vplížit nuda. Podívejte se na pár zajímavých receptů a oživte menu pro sebe a své blízké dobrotami s melounem. Melouny obsahují vitamín A, C, B6, draslík, lykopen, nenajdete v nich žádné tuky ani cholesterol.

Vyžeňte nudu z kuchyně se zdravými melounovými recepty

Tohle veselé letní menu přinese do vaší kuchyně osvěžení v parných dnech a porci zdraví k tomu. Připravte si melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk v jednom, melounové caprese jako dopolední svačinku, pita chléb s krůtím masem a melounem k obědu, lívance s melounem jako dezert, špagetový salát s melounem Bouquet jako lehkou večeři a melounové mojito jako zpříjemnění žhavého letního večera.

Melounovo-jahodový shake a smoothie nanuky

Odstartujte ráno zdravým melounovo-jahodovým shakem, který můžete díky pár snadným krokům proměnit ve vynikající smoothie nanuky! Už při snídani tak vykročíte správným směrem a ze zbytku shaku vyrobíte třeba odpolední odměnu pro děti. A to bez zbytečného přidaného cukru.

Na shake si připravte:

  • 2 šálky melounu nakrájeného na kostky
  • 2 šálky očištěných čerstvých jahod
  • 1 střední banán, oloupaný a nakrájený
  • 1 kelímek (200g) citronového netučného jogurtu

Na smoothie nanuky budete potřebovat:

  • melounovo-jahodový shake
  • malé papírové košíčky
  • dřívka na nanuk

Do mixéru vložte veškeré suroviny a mixujte, dokud není nápoj jemný a napěněný. Pokud máte raději sladší nápoje, použijte banány, které jsou již velmi zralé. Shake pak není potřeba doslazovat. Okamžitě podávejte.

Od shaku k nanukům je to už jen krůček. Nalijte melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků, třeba do těch, co vám zbyly po pečení muffinů. Vložte do mrazáku. V půlce zamražování vložte do košíčků nanuková dřívka nebo plastovou lžičku. K přípravě můžete použít také zmrzlinovač.

Melounové caprese

Klasický italský salát caprese s rajčaty, bazalkou a mozzarellou zná každý. Zkuste si však připravit jeho variantu, ve které se známé chuti snoubí s melounem. Uvidíte, jak vás melounové caprese příjemně překvapí!

Budete potřebovat:

  • červený nebo žlutý meloun
  • mozzarellu
  • bazalku nebo meduňku
  • olivový olej
  • balzamico

Pokud si chcete vyhrát a mít talíř jako z restaurace, vykrájejte kulatou formičkou meloun a mozzarellu. Pokud nemáte tolik času, stačí nakrájet tyto suroviny na kostky. Poklaďte je střídavě na talíř. Dochuťte olivovým olejem, balzamicem a ozdobte bylinkami.

Pita chléb s krůtím masem a melounem

Nachystejte si zdravý a originální oběd. Takový, jaký jste ještě neměli. Pita chléb s krůtím masem a melounem je rychlé jídlo, které voní středomořskou kuchyní. Je navíc velmi lehké, takže vás v horkém letním dnu nezpomalí.

Budete potřebovat:

  • meloun
  • 2 pita chleby
  • 2 krůtí prsa
  • 1 červenou cibuli
  • salátovou okurku
  • balkánský sýr
  • černé olivy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • řecký jogurt
  • sůl, pepř

Krůtí prsa opláchněte, osušte utěrkou, osolte a opepřete. Orestujte je na kontaktním grilu nebo na pánvi z obou stran. Z řeckého jogurtu, pepře, soli a olivového oleje připravte dresink, kterým potřete vnitřek pita chleba. Opečené krůtí maso, salátovou okurku, olivy, cibuli, balkánský sýr a meloun nakrájejte na drobné kousky. Touto směsí buď naplňte připravený pita chléb nebo, pokud se na tato velká sousta necítíte, stačí pitu jenom přikusovat k připravené salátové směsi s krůtím masem.

Lívance s melounem

Nebojte se trochu rozmazlit! Připravte si lívance s melounem a zmrzlinou vyskládané v efektní věži. Podávat je můžete ke kávě po slavnostním nedělním obědě nebo je připravte jako sladkou tečku pro rodinu. Jsou totiž skvělé jak na chuť, tak i na pohled!

Suroviny na 2 porce:

  • 8 předem připravených borůvkových lívanců (8 cm v průměru), ochlazených na pokojovou teplotu
  • šálek smetanové zmrzliny
  • 6 plátků melounu - 1,5 až 2 cm silných, 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy

Položte lívanec na servírovací talíř. Naneste na něj stejnoměrné množství zmrzliny. Zakryjte plátkem melounu. Pokračujte v pořadí lívanec - zmrzlina - meloun, dokud nebudete mít každý sendvič složený ze čtyř lívanců a tří kusů melounu. Počet pater ve své lívancové věži si samozřejmě můžete upravit podle sebe. Vršek ozdobte lžičkou zmrzliny a několika borůvkami, případně kouskem melounu. Lívance nejlépe ihned podávejte. Pokud na hosty čekáte, přikryjte lívance a zchlaďte je v mrazáku, aby se zmrzlina neroztekla.

Špagetový salát s melounem

Lehká, rychlá a chutná večeře – to je špagetový salát s melounem. K večeři si tak dopřejete čerstvé suroviny a vytvoříte originální pokrm vhodný pro letní dny.

Suroviny:

  • meloun
  • 250 g špaget
  • salátová okurka
  • 1 červená cibule
  • máta
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g sýru feta
  • sůl, pepř

Špagety nebo těstoviny, které máte po ruce, uvařte dle návodu, aby byly al dente. Mezitím omyjte okurku a společně s cibulí ji nakrájejte na tenké plátky. Meloun a sýr feta nakrájejte na kostky velikosti zhruba 1 centimetr. Mátu omyjte a nasekejte. Připravte zálivku z limetkové šťávy a olivového oleje, osolte ji a opepřete. Uvařené těstoviny naservírujte na talíř, přidejte okurku, meloun, cibuli a pokapejte připravenou zálivkou. Nakonec posypte sýrem feta a ozdobte mátou.

Melounové mojito

Co by to bylo za léto bez nějakého toho drinku na zahradě, terase nebo na balkóně? Naučte se připravit skvělé melounové mojito, které vás okamžitě přenese na tropickou pláž. Letní atmosféru máte přímo ve svých rukou!

Budete potřebovat:

  • zhruba 7 kostek melounu
  • 4 cl světlého rumu
  • limetku
  • 10 lístků máty
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • sodu na dolití

Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice hoďte nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a rozmačkejte je například pomocí vařečky. Přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypte drcený led. Nalijte světlý rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte trojúhelníček melounu a doplňte snítkou máty.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji