Vyzkoušejte exotické plody kaki v lahodných receptech

Rady & tipy 28. 10. 2018

Vyrostlo ve slunné Valencii ve Španělsku a představuje výtečnou zdravou svačinku a skvělou ingredienci do vaření i pečení. Kaki Persimon Bouquet si zkrátka zamilujete na první ochutnání. Právě teď ho můžete najít na pultech obchodů - sezóna kaki totiž právě začíná! Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Měkký plod bez pecek se však neřadí mezi zeleninu. Tento „pokrm bohů“ je velmi zdravý - posiluje imunitu, obsahuje vitamíny, vlákninu a důležité minerály, upravuje zažívání a příznivě působí také na snižování hladiny stresu.

Vyzkoušejte exotické plody kaki v lahodných receptech

Vychutnat si kaki Persimon Bouquet můžete stejně jednoduše jako například hrušku nebo jablko. Kaki můžete též posypat citrónem nebo skořicí a na pár minut zapéct. Lahodný je i kaki džem. Pokud však rádi zkoušíte v kuchyni nové recepty, ochutnejte kaki perník a kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou. Dopřejte si výtečný experiment, který budete díky skvělé chuti muset brzy zopakovat!

Kaki perník

  • 5 kaki Persimon Bouquet
  • 4 lžíce másla
  • 2 velké vejce
  • 100 g pískového cukru
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 prášek na pečení
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku mleté skořice

Předehřejte troubu na 170°C. Nasypte do misky mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. V další misce smíchejte kaki nastrouhané na struhadle, máslo, vejce, vanilku, cukry a dobře zpracujte. Pomalu směsi s obou misek smíchejte, dokud se vše nespojí. Připravené těsto vylijte do vymazaného pekáče a pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud špejle nebude lepit.

Kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou

  • 2 nebo 3 velké kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky silné 2 cm)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 červené cibule
  • 500 g mletého masa
  • 150 g ementálu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

V kastrůlku zahřejete smetanu, mléko, na plátky nakrájený česnek, jednu lžíci tymiánu a pozvolna vařte 10minut – směs však nesmí bublat. Poté vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte mleté maso, tymián, sůl a pepř a nechte dusit 20minut. Hotovou směs přesuňte do zapékací mísy. Posypte polovinou strouhaného sýra a zalijte polovinou smetanové omáčky. Navrch položte nakrájené kaki a posypte zbytkem sýra a omáčky. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30minut při teplotě 200°C.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji