Zajímavá kombinace chutí. Ochutnejte zimu s příchutí léta

Rady & tipy 6. 12. 2017

Řada řeckých balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou má nový přírůstek - originální balzamikový krém s příchutí granátového jablka. V Řecku se na pultech obchodů sice objevuje už nějakou dobu, v Česku jde ale o novinku. Pokud jste ji ještě neochutnali, teď je ten pravý čas.

Zajímavá kombinace chutí. Ochutnejte zimu s příchutí léta

Sladká chuť s náznakem trpkosti

Balzamikový krém s granátovým jablkem se vyznačuje kombinací intenzivního aroma a unikátní chuti, kterou získává díky přírodní šťávě z granátových jablek z Messiny. Charakteristická sladká chuť s náznakem trpkosti tak skvěle oživí zajeté stereotypy v každé kuchyni. Tento krém je skvělým pomocníkem při přípravě široké škály pokrmů – od salátů přes grilovanou zeleninu až po dezerty. Výborně se ale hodí také k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.  Dobrou zprávou je, že si krém mohou dopřát i ti, kteří se ve stravě jinak přísně hlídají. Jedna lžíce krému obsahuje jen 15 kalorií. Balzamikový krém s granátovým jablkem je stejně jako všechny ostatní krémy Kalamáta Papadimitriou zcela bez tuku a neobsahuje žádný lepek.

Zajímavé recepty plné originality

S novou příchutí přicházejí také nové recepty, které pro zimní sezónu připravila bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchni.cz. Jednoduché dobroty si doma zvládne připravit úplně každý a díky krému s granátovým jablkem budou všechny chutnat jako od šéfkuchaře.

Proč se v chladných dnech nezahřát například dýňovou polévkou s pečenou mrkví a zázvorem? Jako skvělý předkrm poslouží rozpečená bagetka s kozím sýrem a hruškou marinovanou v balzamikovém krému. Pro vyznavače salátů Romana přišla hned se dvěma tipy: výborný podzimní salát s granátovým jablkem, pečenou řepou a dýní nebo salát s čočkou a ořechy. A ani milovníci dezertů nepřijdou zkrátka díky tvarohovým koblížkům se švestkami.

Dýňová polévka s pečenou mrkví a zázvorem s balzamikovým krémem 

  • 1 menší dýně Hokaido
  • 2 - 3 mrkve
  • několik lístků šalvěje
  • snítka tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
  • 2 - 3 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 2 cm zázvoru
  • himalájská sůl
  • pepř
  • kajenský pepř
  • 3 lžíce parmazánu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 1 lžíce zakysané smetany
  • dýňová a slunečnicová semínka

Postup:

Dýni i se slupkou nakrájíme na větší kostky, mrkev oloupeme a nakrájíme na klínky. V míse smícháme dýni, mrkev, nasekané lístky šalvěje a tymián. Pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem a přendáme do velkého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 175 stupňů cca 30 minut.

Na másle mezitím osmahneme šalotku, přidáme najemno nakrájený zázvor, orestujeme a přendáme do mixéru spolu s pečenou zeleninou. Dle potřeby přidáváme horkou vodu, dokud nedosáhneme požadované hustoty polévky.

Polévku dáme do hrnce a přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, parmazánem, kajenským pepřem, kokosovým mlékem a smetanou ke šlehání. Na talíři ozdobíme lžičkou zakysané smetany a opraženými dýňovými a slunečnicovými semínky.

Rozpečená bagetka s kozím sýrem a hruškami v balzamikovém krému

  • 1 malá bageta
  • 3 lžíce + 1 lžička másla
  • 1 lžička bylinkové soli
  • 1 krémový kozí sýr
  • 1 - 2 zralé hrušky
  • 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
  • hrstka vlašských ořechů
  • snítky tymiánu

Postup:

V misce smícháme 3 lžíce změklého másla s bylinkovou solí. Na plátky nakrájenou bagetu potřeme bylinkovým máslem a v troubě na 170 stupňů necháme cca 10 minut opéct do zlatova.

Na pánvi rozehřejeme lžičku másla, na kterém orestujeme oloupané a na měsíčky nakrájené hrušky. Poté přidáme balzamikový krém a necháme ho zredukovat.

Na vychladlé bagetky namažeme kozí sýr, ozdobíme plátky restovaných hrušek, půlkou vlašského ořechu a snítkou tymiánu.

Podzimní salát s granátovým jablkem, pečenou řepou a dýní s balzamikovým krémem

  • 3 hrsti míchaného salátu
  • 1 pečená řepa
  • 6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
  • ½ granátového jablka
  • ½ menší dýně Hokaido
  • 3 lžíce olivového oleje
  • himalájská sůl
  • pepř

Na dresink:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička hořčice
  • himalájská sůl
  • pepř

Postup:

Pečenou řepu nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a ochutíme 3 lžícemi balzamikového krému. Nejlépe přes noc ji necháme v uzavřené sklenici marinovat (minimálně ale hodinu).

Dýni pokrájíme na plátky cca ½ cm silné, v míse je promícháme se 3 lžícemi oleje, solí, pepřem a 3 lžícemi balzamikového krému. Dýni vyskládáme na pečicí papír a v troubě pečeme na 170 stupňů cca 15 minut.

Na dresink si smícháme olivový olej, med, hořčici, sůl a pepř.

Míchaný salát dáme do mísy, ochutíme dresinkem, přidáme marinovanou řepu a zrnka granátového jablka. Hotový salát servírujeme na talíř a poklademe ho pečenou dýní. Salát můžeme podávat s opečenými bagetkami.

Salát s čočkou, ořechy a červenou řepou marinovanou v balzamikovém krému

  • 70 g míchaného salátu
  • 100 g uvařené zelené francouzské čočky
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 pečená červená řepa
  • 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na dresink:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Čočku uvaříme v osolené vodě podle návodu. Mezitím nakrájíme uvařenou červenou řepu na kostičky. Poté ji osolíme, opepříme a ochutíme balzamikovým krémem. Necháme chvíli marinovat.

V misce připravíme dresink smícháním olivového oleje, medu, dijonské hořčice, soli a pepře.

Míchaný salát dáme do větší mísy a smícháme s dresinkem. Nandáme ho na větší talíř, zasypeme čočkou, poklademe červenou řepou a vlašskými ořechy.

Tvarohové koblížky se švestkami a balzamikovým krémem

Na koblížky:

  • 125 g hladké mouky
  • 70 g cukru krupice
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 130 g plnotučného tvarohu
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

Na švestkový rozvar:

  • 300 g švestek
  • 6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce másla

Postup:

Na pánvi rozehřejeme máslo s třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené švestky, balzamikový krém a krátce povaříme, dokud se karamel nerozpustí.

V robotu prošleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a tvaroh. Poté do směsi postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

V menším rendlíku rozehřejeme olej na smažení a lžičkou namočenou v oleji vkládáme těsto. Osmažíme z obou stran a necháme na mřížce odkapat.

Koblížky pocukrujeme a servírujeme se švestkovým rozvarem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji