Zajímavá kombinace chutí. Ochutnejte zimu s příchutí léta
Řada řeckých balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou má nový přírůstek - originální balzamikový krém s příchutí granátového jablka. V Řecku se na pultech obchodů sice objevuje už nějakou dobu, v Česku jde ale o novinku. Pokud jste ji ještě neochutnali, teď je ten pravý čas.

Sladká chuť s náznakem trpkosti
Balzamikový krém s granátovým jablkem se vyznačuje kombinací intenzivního aroma a unikátní chuti, kterou získává díky přírodní šťávě z granátových jablek z Messiny. Charakteristická sladká chuť s náznakem trpkosti tak skvěle oživí zajeté stereotypy v každé kuchyni. Tento krém je skvělým pomocníkem při přípravě široké škály pokrmů – od salátů přes grilovanou zeleninu až po dezerty. Výborně se ale hodí také k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu. Dobrou zprávou je, že si krém mohou dopřát i ti, kteří se ve stravě jinak přísně hlídají. Jedna lžíce krému obsahuje jen 15 kalorií. Balzamikový krém s granátovým jablkem je stejně jako všechny ostatní krémy Kalamáta Papadimitriou zcela bez tuku a neobsahuje žádný lepek.
Zajímavé recepty plné originality
S novou příchutí přicházejí také nové recepty, které pro zimní sezónu připravila bloggerka Romana Böhmová z Naskokvkuchni.cz. Jednoduché dobroty si doma zvládne připravit úplně každý a díky krému s granátovým jablkem budou všechny chutnat jako od šéfkuchaře.
Proč se v chladných dnech nezahřát například dýňovou polévkou s pečenou mrkví a zázvorem? Jako skvělý předkrm poslouží rozpečená bagetka s kozím sýrem a hruškou marinovanou v balzamikovém krému. Pro vyznavače salátů Romana přišla hned se dvěma tipy: výborný podzimní salát s granátovým jablkem, pečenou řepou a dýní nebo salát s čočkou a ořechy. A ani milovníci dezertů nepřijdou zkrátka díky tvarohovým koblížkům se švestkami.
Dýňová polévka s pečenou mrkví a zázvorem s balzamikovým krémem
- 1 menší dýně Hokaido
- 2 - 3 mrkve
- několik lístků šalvěje
- snítka tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
- 2 - 3 šalotky
- 2 lžíce másla
- 2 cm zázvoru
- himalájská sůl
- pepř
- kajenský pepř
- 3 lžíce parmazánu
- 150 ml kokosového mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 1 lžíce zakysané smetany
- dýňová a slunečnicová semínka
Postup:
Dýni i se slupkou nakrájíme na větší kostky, mrkev oloupeme a nakrájíme na klínky. V míse smícháme dýni, mrkev, nasekané lístky šalvěje a tymián. Pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem a přendáme do velkého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 175 stupňů cca 30 minut.
Na másle mezitím osmahneme šalotku, přidáme najemno nakrájený zázvor, orestujeme a přendáme do mixéru spolu s pečenou zeleninou. Dle potřeby přidáváme horkou vodu, dokud nedosáhneme požadované hustoty polévky.
Polévku dáme do hrnce a přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, parmazánem, kajenským pepřem, kokosovým mlékem a smetanou ke šlehání. Na talíři ozdobíme lžičkou zakysané smetany a opraženými dýňovými a slunečnicovými semínky.
Rozpečená bagetka s kozím sýrem a hruškami v balzamikovém krému
- 1 malá bageta
- 3 lžíce + 1 lžička másla
- 1 lžička bylinkové soli
- 1 krémový kozí sýr
- 1 - 2 zralé hrušky
- 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
- hrstka vlašských ořechů
- snítky tymiánu
Postup:
V misce smícháme 3 lžíce změklého másla s bylinkovou solí. Na plátky nakrájenou bagetu potřeme bylinkovým máslem a v troubě na 170 stupňů necháme cca 10 minut opéct do zlatova.
Na pánvi rozehřejeme lžičku másla, na kterém orestujeme oloupané a na měsíčky nakrájené hrušky. Poté přidáme balzamikový krém a necháme ho zredukovat.
Na vychladlé bagetky namažeme kozí sýr, ozdobíme plátky restovaných hrušek, půlkou vlašského ořechu a snítkou tymiánu.
Podzimní salát s granátovým jablkem, pečenou řepou a dýní s balzamikovým krémem
- 3 hrsti míchaného salátu
- 1 pečená řepa
- 6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
- ½ granátového jablka
- ½ menší dýně Hokaido
- 3 lžíce olivového oleje
- himalájská sůl
- pepř
Na dresink:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička hořčice
- himalájská sůl
- pepř
Postup:
Pečenou řepu nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a ochutíme 3 lžícemi balzamikového krému. Nejlépe přes noc ji necháme v uzavřené sklenici marinovat (minimálně ale hodinu).
Dýni pokrájíme na plátky cca ½ cm silné, v míse je promícháme se 3 lžícemi oleje, solí, pepřem a 3 lžícemi balzamikového krému. Dýni vyskládáme na pečicí papír a v troubě pečeme na 170 stupňů cca 15 minut.
Na dresink si smícháme olivový olej, med, hořčici, sůl a pepř.
Míchaný salát dáme do mísy, ochutíme dresinkem, přidáme marinovanou řepu a zrnka granátového jablka. Hotový salát servírujeme na talíř a poklademe ho pečenou dýní. Salát můžeme podávat s opečenými bagetkami.
Salát s čočkou, ořechy a červenou řepou marinovanou v balzamikovém krému
- 70 g míchaného salátu
- 100 g uvařené zelené francouzské čočky
- hrst vlašských ořechů
- 1 pečená červená řepa
- 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na dresink:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Čočku uvaříme v osolené vodě podle návodu. Mezitím nakrájíme uvařenou červenou řepu na kostičky. Poté ji osolíme, opepříme a ochutíme balzamikovým krémem. Necháme chvíli marinovat.
V misce připravíme dresink smícháním olivového oleje, medu, dijonské hořčice, soli a pepře.
Míchaný salát dáme do větší mísy a smícháme s dresinkem. Nandáme ho na větší talíř, zasypeme čočkou, poklademe červenou řepou a vlašskými ořechy.
Tvarohové koblížky se švestkami a balzamikovým krémem
Na koblížky:
- 125 g hladké mouky
- 70 g cukru krupice
- několik kapek vanilkového extraktu
- 2 vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 130 g plnotučného tvarohu
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Na švestkový rozvar:
- 300 g švestek
- 6 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
- 6 lžic třtinového cukru
- 2 lžíce másla
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo s třtinovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené švestky, balzamikový krém a krátce povaříme, dokud se karamel nerozpustí.
V robotu prošleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a tvaroh. Poté do směsi postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
V menším rendlíku rozehřejeme olej na smažení a lžičkou namočenou v oleji vkládáme těsto. Osmažíme z obou stran a necháme na mřížce odkapat.
Koblížky pocukrujeme a servírujeme se švestkovým rozvarem.