Zbylo vám na zahrádce pár jahod? Inspirujte se, jak je využít

Rady & tipy 25. 6. 2018

Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o sladké jahůdky nouze. Kromě marmelád ovšem můžete s pomocí želírovacího cukru na jahody připravit i vynikající džemy, želé, ovocné šťávy či zdravé dětské přesnídávky, a to nejen z jahod, ale i z malin, ostružin, třešní nebo višní.

Zbylo vám na zahrádce pár jahod? Inspirujte se, jak je využít

Recept na jednoduchý jahodový džem

Očištěné jahody (900–1000 g) rozemeleme nebo prolisujeme. Do připravených jahod vsypeme obsah sáčku Želírovacího cukru na jahody a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Dochutíme kyselinou citronovou, můžeme přidat ještě cukr. Odebereme případnou pěnu a horkou marmeládu opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.

Recept na ovocnou přesnídávku pro děti

Budeme potřebovat:

  • 1600 g rozmixovaných jahod nebo jiného ovoce
  • Želírovací cukr na jahody zn. Labeta (1 balení)
  • 40 g bramborového škrobu
  • 1000–1100 ml vody

Jak na to: Očištěné a umyté jahody rozmixujeme (v přesnídávce pro větší děti mohou zůstat kousky), přidáme 1000 ml vody a 5 minut povaříme. Vsypeme 1 balení Želírovacího cukru na jahody a za stálého míchání přilijeme 40 g bramborového škrobu rozmíchaného ve 100 ml vody. Povaříme 5 minut, nalijeme do skleniček, očistíme okraje a zavíčkujeme. Sterilujeme 25–30 minut při 80–85 °C. Přesnídávky můžeme vyrábět z jednoho druhu ovoce, ale stejně dobrá je i kombinace několika chutí.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji