Zdravé a přitom lahodné recepty pro velikonoční hodování

Rady & tipy 12. 4. 2017

Stejně jako vánoční svátky i Velikonoce jsou známé prohýbajícími se stoly s nejrůznějšími pochoutkami. To může být riziko pro vaši štíhlou linii. Užijte si velikonoce naplno díky skvělým a zároveň zdravým receptům. Vyzkoušejte třeba domácí bezlepkovou pizzu.

Zdravé a přitom lahodné recepty pro velikonoční hodování

Foto: Tesco

Racio francouzský quiche

Suroviny:

Těsto

  • 250 g celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 120 ml studené vody
  • špetka soli

Náplň

  • 100 g tempehu
  • 400 ml sojové smetany
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 150 g nastrouhaného eidamu
  • 3 vejce
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Postup: V míse smícháme mouku, změklé máslo, vejce, vodu a špetku soli a vypracujeme v hladké těsto, které obalíme fólii a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi s olivovým olejem podusíme špenátové listy s prolisovaným česnekem. Přidáme na kousky nakrájený tempeh a krátce orestujeme. V misce rozšleháme vejce se smetanou, přidáme eidam a špetku soli. Z těsta vyválíme placku, kterou vyložíme formu. Na těsto poklademe špenát s tempehem a zalijeme smetanou smíchanou s vejcem a eidamem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C 30 minut. Koláč podáváme ještě teplý, nebo vychlazený.

Domácí bezlepková “pizza” bageta

Suroviny:

Bageta

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 350 ml vody
  • sůl

Náplň

  • 2 lžíce sugo
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 mozzarella
  • Bazalka

Postup: Všechny přísady na bagetu dáme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut kynout. Těsto rozdělíme na tři díly a tvoříme bagety, které necháme opět 15 minut kynout. Bagety nařízneme a dáme na 30 minut péct do trouby nahřáté na 180 °C. Upečené bagety necháme vychladnout, rozřízneme je a potřeme sugo omáčkou. Poklademe půlkami cherry rajčátek, pokrájenou mozzarellou a bazalkou. Necháme zapéct v troubě rozpálené na 200 °C 5 minut.

Kokosové cupcaky bez lepku a s nízkým obsahem laktózy

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 10 lžic řepkového oleje
  • 2 lžíce rumové esence
  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g strouhaného kokosu (a další na posypání)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml kokosového mléka

Na polevu

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu

Postup: Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Půjde to lépe, když k nim přidáte špetku soli. Žloutky smíchejte se třitinovým cukrem a olejem. Vyšlehejte je do tekuté hladké hmoty. Do žloutkové směsi přidejte rumovou esenci, mouku a kokos. Přisypte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Postupně přilévejte kokosové mléko a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte formu na muffiny. Pečte v řádně vyhřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut. Po upečení nechte cupcaky chvíli vychladnout. Připravte polevu z cukru, 10 lžic vody a a rumu. Bude to hustá, krémovitá hmota. Cupcaky pokapejte polevou a posypte kokosem

Cibulové čatní bez přidaného cukru

Suroviny:

  • 3 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 10 g sypké Stévie
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 dl červeného vína
  • 50 ml vinného octa
  • půl lžičky soli

Postup: Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka, poté si oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Obojí vložíme do kastrolu, společně s třtinovým cukrem, mede, novým kořením a hořčičným semínkem. Ochutíme solí a zalijeme octem a vínem. Směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání bez pokličky. Jakmile se tekutina zcela odpaří, máme hotovo.

Stovky receptů zaměřených na speciální výživu najdete na stránce Tesco recepty spolu s různými tipy, články, rozhovory a videi.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji