Zdravé domácí klíčení. Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů

Rady & tipy 24. 4. 2018

Jaro je tu v plném proudu a příroda se probouzí a začíná kvést. Tento nádherný proces si můžete navodit i u sebe doma. Probuďte život ukrytý v semínkách, začněte klíčit. Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek.

Zdravé domácí klíčení. Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů

Neloupaná pohanka

Nenechte se zmást, že vše celozrnné je zdravější. Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličování

Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem.Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.

Mungo

V zemích východní Asie se výhonky tradičně pěstují již 5 000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve speciálních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek.

Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci.

Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou. Výborně chutnají i dětem!

Řeřicha

Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2x rosit. Řeřich roste přímo před očima a již za 2 dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po 4 dnech.

Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma je způsobeno hořčičnou silicí, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.

RECEPT: Jarní salát s klíčky

(Doba přípravy: 10 minut, počet porcí: 4 porce)

Ingredience: 1/2 hlávky římského salátu, 1 červená paprika, naklíčené mungo BIOHARMONIE, 2 lžíce

panenského hroznového oleje VERITAS, 1 lžíce vinného octu s estragonem ABERLOVI,

mořská sůl

Postup: Mungo necháme naklíčit několik dní předem (2 – 5), buď v nakličovacích miskách nebo na běžné plytké misce (v tomto případě musíme vodu dvakrát denně slít a vyměnit).

Nakrájíme římský salát a papriku na menší kousky, přidáme mungo, olivový olej a ocet, lehce osolíme, vše důkladně promícháme.

Můžeme podávat jako salát k hlavnímu jídlu nebo samostatně s pečivem.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji