Zdravě na Vánoce? I to jde

0
138

Vánoce a s nimi spojené tradiční prosincové hody jsou noční můrou každé ženy honící se za vosím pasem. Nejen ony však patří mezi odpůrce tradiční vánoční kuchyně. Oči pro pláč mají často i ti, kteří se snaží volit zdravější alternativu stravování. Jak skloubit cukroví, kapra a bramborový salát s energeticky vyváženou stravou?

Období prosince a ledna je každý rok stále se opakující vzorec. Počátkem prosince se psychicky připravujeme na následné hody a bědujeme nad tím, kolik kilogramů přibereme. V polovině prosince zapomínáme na chmury a pečeme perníčky přesně tak, jak je dělávala naše babička. A koncem prosince se většinou nemůžeme ani hnout, protože stůl se již druhý týden prohýbá pod nánosem cukroví, bramborového salátu a smaženého kapra. V lednu pak však přicházejí výčitky a s ním i předsevzetí, že zhubneme, abychom na další Vánoce mohli bez obav znovu nabrat.

Letos to takto však být nemusí. Pokud si nedokážete vánoční svátky představit bez smažené ryby na stole, bez salátu a bez cukroví, nikdo vás nutit nebude. Jen je třeba najít určitou rovnováhu a mít silnou vůli.

Jezte střídmě

Nikdo vás neodsoudí, když si na jazyku necháte rozplynout vosí hnízdo. Nenechte jich tam však rozplývat dvacet. I během svátků dodržujte energeticky vyvážený jídelníček a jezte pravidelně. Nikdy se nesnažte vykompenzovat snězené sladkosti vynecháním oběda apod. Aby metabolismus správně fungoval, musí mít z čeho čerpat živiny. A ty mu dodáte pouze kvalitními potravinami. A pokud ty potraviny budou během Vánoc doplněné o jídlo, které máte normálně na seznamu zakázaných jídel, v malém množství se nic nestane.

Volte alternativu

Místo majonézy použijte bílý jogurt s nízkým obsahem nasycených tuků. Pšeničnou mouku smíchejte půl na půl se špaldovou mouku a místo cukru použijte alternativní sladidlo. Při vymýšlení, jaké druhy cukroví letos upečete, se přikloňte spíše k lehčím variantám, které v sobě neskrývají deka másla a mouky. Pokud to však recept vyžaduje, doporučujeme vyzkoušet zdravější varianty potravin, které seženete v každém obchodu se zdravou výživou. Přidáváte-li do cukroví čokoládu, doporučujeme takovou, která obsahuje alespoň 70 % kakaa. „Čas od času jedna kostička nebo dvě nevadí. Správná čokoláda je vždy hořká a obsahuje minimálně 70 % kakaa, dále obsahuje kakaové máslo a trochu cukru. Navíc vzbuzuje produkci serotoninu, je to zdroj hořčíku a dalších stopových prvků. Jde jen o to vybrat tu správnou.“, vyjadřuje se k tématu přední odborník na výživu Petr Havlíček.

Nestresujte se

Zdravý duch koresponduje se zdravým tělem. V první řadě se tedy nezaobírejte, co bude, pokud přiberete kilo či dvě. Vánoce jsou hlavně o chvílích klidu a cukrátka spolu s tradiční štědrovečerní večeří k nim v malé míře prostě patří.

Napsat reakci

Please enter your comment!
Please enter your name here