Zdravé recepty pro dosažení novoročního předsevzetí

Rady & tipy 25. 1. 2017

Leden je ve znamení diet a snahy zlepšit své stravovaná po vánočních hodech. Stovky receptů zaměřených na speciální výživu najdete na stránce Tesco recepty spolu s různými tipy, články, rozhovory a videi. My vám přinášíme alespoň ochutnávku toho nejzajímavějšího. 

Zdravé recepty pro dosažení novoročního předsevzetí

Foto: Tesco

Bio nepečené jáhlové kuličky

Suroviny:

  • 200 g Bio jáhel
  • 100 g rozinek
  • 100 g Bio mandlí
  • 0,75 mlrýžového nápoje
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 5 polévkových lžic Bio rýžového sirupu
  • špetkasoli
  • strouhaný kokos

Postup:

Jáhly uvaříme se špetkou soli v rýžovém nápoji. Vaříme na mírném plameni 15 – 20 minut. Uvařené jáhly necháme dojít 5 minut pod pokličkou. Do vychladlých jáhel vmícháme rozinky, na hrubo nasekané mandle, strouhaný kokos a rýžový sirup. Vytvoříme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky a obalujeme je v kokosu. Hotové jáhlové kuličky skladujeme v lednici.

Racio francouzský quiche

Suroviny:

Těsto

  • 250 g celozrnné mouky
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 120 mlstudené vody
  • špetkasoli

Náplň

  • 100 g tempehu
  • 400 ml sojové smetany
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 150 g nastrouhaného eidamu
  • 3 vejce
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Postup: 

V míse smícháme mouku, změklé máslo, vejce, vodu a špetku soli a vypracujeme v hladké těsto, které obalíme fólii a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi s olivovým olejem podusíme špenátové listy s prolisovaným česnekem. Přidáme na kousky nakrájený tempeh a krátce orestujeme. V misce rozšleháme vejce se smetanou, přidáme eidam a špetku soli. Z těsta vyválíme placku, kterou vyložíme formu. Na těsto poklademe špenát s tempehem a zalijeme smetanou smíchanou s vejcem a eidamem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C 30 minut. Koláč podáváme ještě teplý, nebo vychlazený.

Domácí bezlepková “pizza” bageta

Suroviny:

Bageta

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 350 mlvody
  • sůl

Náplň

  • 2 lžíce sugo
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 mozzarella
  • Bazalka

Postup: 

Všechny přísady na bagetu dáme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 15 minut kynout. Těsto rozdělíme na tři díly a tvoříme bagety, které necháme opět 15 minut kynout. Bagety nařízneme a dáme na 30 minut péct do trouby nahřáté na 180 °C. Upečené bagety necháme vychladnout, rozřízneme je a potřeme sugo omáčkou. Poklademe půlkami cherry rajčátek, pokrájenou mozzarellou a bazalkou. Necháme zapéct v troubě rozpálené na 200 °C 5 minut.

Kokosové cupcaky bez lepku a s nízkým obsahem laktózy

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 10 lžic řepkového oleje
  • 2 lžíce rumové esence
  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g strouhaného kokosu (a další na posypání)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml kokosového mléka

Na polevu

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu

Postup: 

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Půjde to lépe, když k nim přidáte špetku soli. Žloutky smíchejte se třitinovým cukrem a olejem. Vyšlehejte je do tekuté hladké hmoty. Do žloutkové směsi přidejte rumovou esenci, mouku a kokos. Přisypte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Postupně přilévejte kokosové mléko a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte formu na muffiny. Pečte v řádně vyhřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut. Po upečení nechte cupcaky chvíli vychladnout. Připravte polevu z cukru, 10 lžic vody a a rumu. Bude to hustá, krémovitá hmota. Cupcaky pokapejte polevou a posypte kokosem

Cibulové čatní bez přidaného cukru

Suroviny:

  • 3 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 10 g sypké Stévie
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 dl červeného vína
  • 50 ml vinného octa
  • půl lžičky soli

Postup:

Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kolečka, poté si oloupeme česnek a nakrájíme na plátky. Obojí vložíme do kastrolu, společně s třtinovým cukrem, mede, novým kořením a hořčičným semínkem. Ochutíme solí a zalijeme octem a vínem. Směs přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání bez pokličky. Jakmile se tekutina zcela odpaří, máme hotovo.

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji