Zelený nebo černý čaj? Máme pro vás rychlokurz

Rady & tipy 12. 2. 2017

Třebaže mají odlišnou chuť a vlastnosti, jedná se o listy rostliny Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica. Rozdíly pak můžeme spatřovat zejména v původu, rodu, a hlavně rozdílném zpracování lístků. Dáte si raději zelený nebo černý čaj?

Zelený nebo černý čaj? Máme pro vás rychlokurz

Foto: 123rf.com

Černý čaj

Černý čaj je pro Evropu typičtější, s delší tradicí. Obsahuje vyšší podíl kofeinu, který působí na mozkovou a srdeční činnost. Tak zlepšuje náladu a schopnost učit se. Působí tedy celkově povzbudivě. Díky jeho trpkosti, zásadotvornosti, se ho příliš nedoporučuje popíjet na uklidnění žaludku. Fermentací se ztrácí vitamin C, vytvoří v nové mnohotvárné aromatické látky a éterické oleje. Vyrábí se metodou CTC (drcení, trhání, svinování).

Zelený čaj

Zelený čaj je oblíbený především v Japonsku, Číně. Jeho chuť je o dost jemnější než černého. Jeho výroba spočívá v prudkém sušení nebo napaření po jeho zavadnutí. I zelený čaj obsahuje kofein, ale nepůsobí tak agresivně na srdce a cévy. Dále obsahuje různé vitaminy, minerální látky, silice.

Další druhy zeleného čaje

Zelený čaj má dále mnoho druhů. Do těchto zelených čajů patří rovněž tradiční japonský Matcha. V překladu z japonštiny znamená doslova „MAT-práškový, CHA-čaj“. Připravuje se z mladých lístků čajovníků, které jsou zastiňované. Tím je právě podpořena tvorba chlorofylu a čaj získá charakteristickou barvu. „MatchaTea je bohatý na vlákninu, katechiny a aminokyseliny. Doporučuji ho především jako zdroj energie a celkové fyzické i psychické pohody,“ říká Petr Patočka ze společnosti Čajová květina, s.r.o., která do Česka dováží čaj Matcha v BIO kvalitě. Japonský čaj Matcha je dokonce až desetkrát účinnější než sypané zelené čaje, na které jsme běžně zvyklý, protože je připravován z celých, velmi jemně umletých lístků čajovníku. 

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji