Zkuste dělenou stravu! Pro začátek s našimi recepty

Rady & tipy 28. 8. 2017

Dělená strava - jak název napovídá, je založená na oddělování sacharidů a bílkovin a to buď mezi jednotlivými jídly nebo i celými dny. Pojďte ji s námi vyzkoušet u těchto jednoduchých a velmi chutných receptů!

Zkuste dělenou stravu! Pro začátek s našimi recepty

Celerové rizoto

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 100 g oloupaného celeru
  • rýže Arborio nebo Carnaroli
  • zeleninový vývar
  • tymián, sůl, pepř

Postup:

Na ghí zpěníme najemno nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nastrouhaný celer a ještě trochu zpěníme. Přidáme rýži (1 hrst = 1 porce). Promícháme a zalijeme trochou zeleninového vývaru (1/2 l vody). Mícháme dle potřeby a postupně podléváme vývarem. Nakonec přidáme špetku tymiánu, sůl a pepř. Zamícháme, vypneme sporák a necháme 3 minuty dojít pod pokličkou.

Rýžový nákyp s meruňkami

Suroviny:

  • 350 g rýže (200g rýže Carnaroli a 150g rýže Natural)
  • 4 dcl vody
  • 300 g čerstvých, kompotovaných nebo sušených nesířených meruněk
  • 50 g sušených nesířených rozinek
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g vlašských ořechů
  • špetka tymiánu
  • med
  • mořská sůl
  • 2 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:
V rýžovaru uvaříme rýži cca 15-20 minut, potom ji smícháme s ostatními přísadami (oříšky a ořechy posekáme) a zapékáme v troubě 20-30 minut.

Rýžový dezert

Suroviny:

  • 100 g rýže Arborio nebo Carnaroli
  • 250 ml mandlové mléko
  • 50 g sušené nesířené rozinky
  • 2 banány
  • 5 polévkových lžic prášku z nepražených kakaových bobů

Postup:
Dobře uvařenou rýži rozmixujeme s mlékem, rozinkami, práškem z nepražených kakaových bobů, zlehka vmícháme banán a dobře vychladíme.

Bylinková čočka se špenátem a rajčaty

Suroviny:

  • 200 g čočky
  • 1 petržel
  • 2 střední mrkve
  • 1 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 2 šálky zeleninového vývaru – tedy 500 ml
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 15 cherry rajčat
  • 1 větší hrst baby špenátu
  • bazalka, máta, sůl, pepř

Postup:

Čočku propláchneme a namočíme na 1 až 2 hodiny do vody. Čočku zalijeme novou vodou a dáme vařit. Hladina tekutiny asi 1 cm nad čočkou. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny. Když přivedeme čočku k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme 30 až 35 minut, pak scedíme. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku do sklovata. Přidáme větší hrst baby špenátu a krátce vaříme, aby špenát zavadl. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a další 2 minuty vaříme. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a po chvilkovém odpočinutí pod pokličkou podáváme.

Quinoa s fetou a avokádem

Suroviny:

  • 150 g quinoi v suchém stavu
  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 červené papriky
  • hrst kukuřice
  • feta
  • dýňový olej za studena lisovaný
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup:

Quinou několikrát propláchneme a uvaříme ji v mírně osolené vodě doměkka. Do uvařené quinoi vmícháme na kostičky nakrájenou červenou papriku, avokádo a kukuřici. Vše dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Hotovou quinou nakonec pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným sýrem feta.

Ragú z červené čočky

Suroviny:

  • 180 g červené loupané čočky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • malý kousek celeru
  • 1-2 stroužky česneku
  • 400 g loupaných rajčat
  • 2 bobkové listy
  • lžíce tymiánu
  • lžíce oregana
  • olivový olej
  • sůl
  • voda

Postup:

Na řepkovém oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer a restujeme cca 10 min, ke konci přidáme prolisovaný česnek. Přidáme propláchnutou čočku, sterilovaná rajčata, koření, zalijeme přibližně 350 ml vody a osolíme. Přiklopíme a za občasného míchání necháme probublávat asi půl hodiny, až směs získá hustou konzistenci.

Tip: Vhodná je také kombinace červené čočky s rýží basmati (v poměru 2:1).

Autor textu: Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky a osobní trenér

Autor: Redakce Můžeme jíst zdravěji

Partneři Můžeme jíst zdravěji